Falsk ”Malmöpolis” lurade 83-åring på vigselring

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-06-04

Under torsdagen ringde bedragare som utgav sig för att vara poliser till flera Malmöbor.

En av dem, en kvinna i 83-årsåldern, blev av med både smycken och bankkort.

– Vi på polisen ringer inte till folk och ber om att få hämta saker, säger Calle Persson, polisens presstalesperson i Malmö.

Strax innan klockan 22 på torsdagen kallades en polispatrull till en adress i Malmö efter att en kvinna blivit lurad på värdesaker. Några timmar tidigare hade hon fått ett samtal av en man som sa att han ringde från polisen.

– Han sa att hennes bankkort blivit skimmat och att det använts i en guldsmedsaffär. Han bad henne lägga bankkort och guld i ett kuvert som polisen skulle komma och hämta, säger polisen presstalesperson Calle Persson.

Han uppger att en annan bedragare sedan hämtat kuvertet som bland annat innehöll kvinnans vigselring och bankkort, som nu spärrats. Polisen har inte konstaterat om bedragarna hann ta ut några pengar.

Flera bedrägeriförsök

De har använt samma tillvägagångssätt som polisen noterat i flera fall under året, och även samma kväll.

Ytterligare en 83-årig kvinna i Malmö blev uppringd vid 15-tiden på torsdagen. Hon ifrågasatte dock bedragarens uppgifter och avslutade samtalet.

– Det var föredömligt gjort. Vi på polisen ringer inte till folk och ber om att få hämta saker, säger polisen presstalesperson.

Han uppmanar de som råkar ut för bedragarna att lägga på luren och kontakta anhöriga eller grannar samt ringa polisen.

En anmälan om bedrägeri och föregivande av allmän ställning har upprättats i det första fallet. Polisen har inte någon misstänkt i det aktuella fallet.

En kvinna blev lurad på värdesaker på torsdagen.

Följ ämnen i artikeln