Nya, stora nyckelpigan kan bita djur och människor

Uppdaterad 2021-09-26 | Publicerad 2019-10-23

Harlekinnyckelpigan har etablerat sig i Sverige.

Den är betydligt större än vanliga nyckelpigor. Och den drar sig inte för att bita människor.

– Den såg arg ut, säger Jonna Öhman, som hittade insekten utanför sin bostad.

Jonna Öhman, 25, bor i Alingsås. När hon var ute och rastade sin hundvalp på onsdagen upptäckte hon att hunden nosade på en ovanligt stor nyckelpiga.

Efter några snabba sökningar med mobilen insåg hon att hon stod öga mot öga med en harlekinnyckelpiga.

– Jag älskar vanliga nyckelpigor. Men den här såg arg och aggressiv ut, säger hon.

Harlekinnyckelpigan introducerades i Sverige för cirka tio år sedan. Den har använts i biologisk bekämpning av bladlöss. Det är en kraftfull art som med höjda sommartemperaturer kan breda ut sig över hela Sverige på sikt, enligt experter. Det har vädrats misstankar om att den kan komma att konkurrera ut våra vanliga sjuprickiga nyckelpigor. De kan även bita människor.

När Jonna tittade runt i gräset upptäckte hon flera liknande insekter. Jonna blev inte rädd men det som oroar henne lite är att harlekinnyckelpigor ibland kan krypa in i munnen på hundar och bita dem.

– Jag har pratat med grannarna om det här. Om vi upptäcker fler ska vi försöka döda dem, säger hon.

Psykisk chock

Bengt Ehnström är insektsexpert med närmare 70 års erfarenhet av småkryp. Han tonar ner faran för människor. Ett bett gör inte att smärtnivåerna slår i taket. Enligt honom är det snarare vår syn på nyckelpigor som gör det hela problematiskt.

– Nyckelpigan har alltid betraktats som en trevlig insekt som barnen får lära sig att hålla i handen och säga ”flyg lilla nyckelpiga, flyg”. Den psykiska chocken av att en nyckelpiga biter är större än den rena smärtkänslan.

Är det att rekommendera att barn ska hålla harlekinnyckelpigor i handen?

– Ja, det kan nog förstärka barnens naturintresse. Jag har aldrig hört talas om att de hugger barn. Om de däremot är stressade, ligger vinddrivna på en strand och är törstiga. Då kan de vilja bita människor, särskilt om man är svettig, säger Bengt Ehnström.

Hur stor utbredningen är av harlekinnyckelpigor i Sverige finns inget exakt svar på. Enligt artdatabanken har totalt 320 observationer av arten skett i landet hittills i år.

Följ ämnen i artikeln