Väljer bort förskolan – barnen stannar hemma

Uppdaterad 2019-10-31 | Publicerad 2019-10-28

Istället för att gå i förskolan är Melek och Lailah hemma med mamma Jasmina.

Från ministerhåll vill man se fler barn i förskolan.

Föräldrar som valt att stanna hemma med sina barn tycker dock det är fel väg att gå.

– Man ska kunna välja vad som är bäst för sin egen familj, säger tvåbarnsmamman Jasmina Rec.

Även om det inte finns någon förskoleplikt i Sverige väljer de flesta föräldrarna att placera sina barn i förskola. I Malmö, Stockholm och Göteborg är det enligt Ekot inte mer än 5 400 barn i åldern 2–5 år som inte går på förskola.

I Malmö tillhör Elmir och Jasmina Rec från Kirseberg de familjer som aktivt valt bort förskola. Barnen Melek, 2, och Lailah, 1, spenderar istället dagarna med mamma Jasmina.

– Det handlar framförallt om att jag vill umgås med mina barn. Det är det dyrbaraste jag har. Jag vill vara med dem i allt de gör, säger Jasmina Rec, när hon och barnen möter upp Aftonbladet på Husiebiblioteket.

Något direkt beslut ligger dock inte bakom valet att vara hemma med barnen, utan istället var det någonting som växte fram efter födseln av Melek.

"Tack och lov att förskolan finns”

– Då insåg jag att jag vill inte lämna bort det dyrbaraste jag har, av flera olika anledningar. Så beslut och beslut... det var det som kändes naturligt, det som kändes rätt, säger Jasmina, och betonar att det inte är aktuellt att lämna barnen på förskola före fyra års ålder.

Även om hon anser att barnen inte blir sedda på samma vis på förskolan som i hemmet – när ett fåtal pedagoger sköter en stor mängd barn – understryker hon att hon tycker att förskolan är bra. Det är bara inte någonting för hennes familj. Hennes syster arbetar på en förskola, liksom flera vänner, men för Jasmina och Elmir var det aldrig aktuellt att lämna barnen på förskola.

– Tack och lov att förskolan finns, måste jag säga. När min mamma kom till Sverige var hon ensamstående med två barn. Hon hade inget val. För vissa grejer måste man fortfarande. Som ensamstående mamma med två barn har man inget val. Men många gånger måste man inte.

– Jag tror att en del föräldrar bara följer strömmen. Man vet att efter ett år ska man tillbaka till jobbet och barnet ska till förskolan, säger hon.

Många tycker det är konstigt

Normen i Sverige är att barnen går på förskola och att gå emot den väcker också reaktioner – ofta i form av oro, enligt Jasmina.

– De flesta tycker att det är konstigt och frågar ”men är du inte rädd att ditt barn inte ska kunna socialisera sig?”. Då kan jag bara säga att min dotter som är strax över två klarar sig bättre i samhället än barnen i hennes ålder som går på förskola, säger hon, och tar som exempel på alla vardagsbestyr som Melek deltar i.

Att syskonen Rec inte går på förskola handlar i grund och botten om vad föräldrarna anser vara bäst för deras barn.

– För mig är det enkelt. Det är bara att kolla det naturliga. Vi är det enda däggdjuret som hela tiden ska lära. Man ska lära ungen att vara själv, man ska lära barnet att vara självständigt, man ska lära barnet så mycket. Istället för att bara följa det naturliga. Barnet kommer själv visa när det är redo. Jag tror inte på det här att tvinga in dem.

”Man ska kunna välja”

I förra veckan var förskolefrågan återigen uppe på agendan. Utbildningsminister Anna Ekström (S) betonade då att hon vill se fler barn i landets förskolor och sa till Ekot att studier visar hur viktigt det är för barn att gå i förskolan.

Även om utbildningsministern vill se fler barn i förskolorna råder det alltjämt ingen förskoleplikt. Att föräldrar fortsatt har ett val tror Jasmina Rec är viktigt.

– Man ska kunna välja vad som är bäst för sin egen familj. Speciellt i ett land i Sverige ska du väl få göra vad du vill. Man kan ju tycka att Sverige ska vara lite längre fram, säger hon och lyfter fram sin egen filosofi:

– Livet är för kort. Man vet aldrig vad som händer i morgon. Så man måste ställa sig frågan: ”Vad är det viktiga i livet – för dig?”. För mig är det mina barn. Min familj.