Polisen fruktar fler våldsdåd i Örebro: ”Går inte att utesluta”

Publicerad 2020-07-26

Två dödsskjutningar på öppen gata i Örebro – inom loppet av tio dagar.

Nu fruktar polisen ytterligare våldsdåd, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi jobbar för att förhindra det genom synlighet och underrättelsearbete, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen.

Förra onsdagen mördades en man i 30-årsåldern på en parkeringsplats i stadsdelen Väster. Enligt Aftonbladets uppgifter ska han ha varit en av ledarna i ett kriminellt nätverk. Polisen inledde då en särskild händelse och gick upp i stabsläge.

Under natten mot lördag inträffade nästa dödskjutning då en 41-årig man sköts ihjäl i ett bostadsområde i Oxhagen. Flera skott avlossades och gärningsmännen ska ha varit maskerade. Mannen fördes till sjukhus i en privat bil, men dog av sina skador.

Polis på plats efter dödskjutningen i Väster, Örebro, förra onsdagen.

Uppgifter: En hämndaktion

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreds nu om det rör sig om en hämndaktion. Flera maskerade personer ska ha setts springa från platsen. Polisen är förtegen och vill inte bekräfta om det finns en koppling mellan morden.

– Vi utreder det, men det är något vi alltid gör vid sådana allvarliga brott. Jag kommer inte kommentera vad vi tror, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen region Bergslagen.

Finns det risk för ytterligare hämndaktioner?

– Det går inte att utesluta att det finns risk för fortsatta liknande händelser i närtid eller framtid. Vi jobbar för att förhindra det genom synlighet och underrättelsearbete.

Är offret känt av er sedan tidigare och har koppling till organiserad brottslighet?

– Det kan jag inte kommentera, säger han.

Teknisk undersökning på mordplatsen i Oxhagen, Örebro.

”Lägger väldigt stor vikt vid detta”

Efter förra veckans dödsskjutning inledde polisen en särskild händelse och gick då upp i stabsläge – vilket man nu lämnat. Nu anser myndigheten att den har de resurser som krävs för att hantera situationen.

– Ledningen informeras om läget hela tiden. Detta hanteras i linje med spaningsledare, utredare och personal i yttre tjänst. Det är stort fokus och vi lägger väldigt stor vikt vid detta och har mer personal i tjänst nu ikväll, samt tagit hjälp av resurser från andra delar av regionen, säger Mats Öhman.

Nattens brottsplats är fortsatt avspärrad. Polisen har inte gjort något gripande och vill inte kommentera om det finns några misstänkta. Enligt uppgifter till Aftonbladet har mordvapnet hittats.

– Det kan jag inte kommentera. Brottsplatsundersökningen är delvis avslutad, men vi kommer att behöva göra en komplettering och därför är platsen fortfarande avspärrad, säger han.

Följ ämnen i artikeln