KD vill se till att fler återvänder

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-08-13

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Hans Eklind. Arkivbild.

Kristdemokraterna vill se till att fler med utvisningsbeslut lämnar landet.

Partiet vill också att fler brottsdömda utvisas.

Kristdemokraterna (KD) är nu klara med sitt särskilda yttrande och med reservationerna till migrationskommitténs betänkande.

KD:s representant Hans Eklind skriver att betänkandet är "djupt otillfredställande". Han understryker att KD hela tiden framhållit att man bara kan ställa sig bakom ett "kraftigt sänkt söktryck" av asylsökande i Sverige.

Partiet vill införa ett riktmärke för migrationspolitiken som utgår från Sveriges integrationskapacitet. Tanken är att en integrationsberedning ska göra den bedömningen.

Elektronisk fotboja

Till skillnad från migrationskommittén lägger KD en rad förslag för att fler med utvisningsbeslut ska lämna landet. Partiet vill öka polisens befogenheter vid inre utlänningskontroll, införa fler förvarsplatser, göra det möjligt att använda elektronisk fotboja på de som ska utvisas och införa en skyldighet att bo på en viss plats om tiden för frivillig avresa löpt ut.

KD vill också att asylsökande som begår sexualbrott får avslag och snabbt avvisas ur landet. Partiet tycker även att utvisning ska bli betydligt vanligare för personer med uppehållstillstånd som döms till minst sex månaders fängelse.

Tidsbegränsade uppehållstillstånd

KD reserverar sig dessutom mot flera av de förslag som migrationskommittén lägger fram med stöd av majoriteter som består av olika partier beroende på förslag. Alla kommitténs förslag stöds dock av Socialdemokraterna.

KD vill bland annat att försörjningskrav för anhöriginvandring ska gälla från dag ett när det gäller gruppen alternativt skyddsbehövande. Däremot tycker partiet att alternativt skyddsbehövande ska få tidbegränsade uppehållstillstånd på två år till skillnad från 13 månader i kommitténs betänkande.

Följ ämnen i artikeln