Socialstyrelsen: Granska de svenska dödstalen

Uppdaterad 2020-08-21 | Publicerad 2020-08-20

Det råder fortfarande osäkerhet kring hur många svenskar som dött som en direkt följd av covid-19.

Socialstyrelsen uppmanar nu regionerna att göra fler undersökningar som granskar dödstalen.

– Det är nog så att det finns en viss överrapportering, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Under en pressträff i veckan valde Socialstyrelsen att hylla en undersökning gjord av Region Östergötland.

– Den här typen av regionala underökningar gör att vi bättre kan förstå vad som faktiskt har hänt, säger avdelningschef Thomas Lindén på Socialstyrelsen.

I den östgötska rapporten har regionen dubbelkollat drygt 100 dödsfall där patienterna inte avlidit på sjukhus, vilket var ungefär hälften av samtliga dödsfall den aktuella perioden.

I samtliga fall hade covid-19 angetts som dödsorsak i rapporteringen till Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Men granskningen visade att bara i en mindre del av fallen var covid-19 entydigt den avgörande dödsorsaken.

– Den huvudsaklig dödsorsaken var covid-19 i 15 procent av fallen. I lika många fall anser man att covid-19 inte alls bidragit utan var helt och hållet beroende på andra dödsorsaker, säger Thomas Lindén.

En kista förs in och bränns i ugnen, vid krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm.

Läkarna träffar inte alltid patienten

Det finns olika förklaring till varför patienter i vissa fall rapporterats som döda i covid-19 trots att den avgörande dödsorsaken varit andra sjukdomar.

– Det kan vara så att man författat de här intygen på distans. Kanske har man lite för ofta bara utgått från att om en person som är konstaterad smittad avlider så är det också covid-19 som är dödsorsaken, säger Thomas Lindén.

Folkhälsomyndigheten är man medveten om svårigheterna i rapporteringen men tror inte att det är ett stort problem.

Det måste väl var viktigt att använda samma princip för alla sjukdomar när man rapportera om det ska bli rätt i dödsorsaksregistret?

— Ja, men det är svårt att använda exakt samma principer. Vissa dödsorsaker går ju inte att fastställa med någon speciell noggrannhet. Men har man en infektion så har man en infektion, säger Johan Carlson.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten

Måste tala om osäkerheten

Patienterna i undersökningen var i de flesta fallen mycket gamla, sköra personer med flera underliggande sjukdomar. I 70 procent av fallen tros covid-19 varit en av flera bidragande orsak. Trots denna osäkerhet har covid-19 i samtliga fall angivits som dödsorsak.

– När man talar om statistik tycker jag det också är viktigt att tala om den osäkerhet som finns, säger Thomas Lindén.

Han understryker behovet av att göra fler undersökningar som den i Region Östergötland.

– Den här typen av undersökningar är väldigt värdefulla för att vi verkligen ska förstå vad som verkligen hänt i vår nationella statistik, säger Thomas Lindén.

Folkhälsomyndigheten vill i dag inte säga att man kan komma att behöva revidera statistik över antalet döda svenskar i covid-19.

– Det är jag inte säker på. Det är ju trots allt viktigt att veta spridningen i den här gruppen av äldre och sköra, och dödsfallsstatistik är alltid osäker, säger Johan Carlson.

Överdödligheten lägre än covid-fallen

Under det första halvåret dog cirka 5 500 personer med en covid-diagnos i Sverige. Överdödligheten var däremot lägre. Under årets första sex månader avled 4 633 fler människor, jämfört med medelvärdet från de senaste fem föregående åren, enligt SCB .

Experter har flera gånger sagt att överdödligheten är det bästa måttet på hur många dödsfall en smittspridning som denna orsakar, eftersom det kan vara svårt att avgöra vad en människa egentligen dör av, något rapporten från Region Östergötland visar, rapporterar TT. Men att mäta en eventuell överdödlighet är inte heller alltid så lätt.

– Man tycker "Hur svårt kan det vara?". Men den här pandemin har slagit väldigt olika regionalt och att fånga in det på ett bra sätt är inte helt enkelt säger befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) till TT.

PODD Så nära är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS