Sjukhuspatienterna med covid-19 blir färre

Publicerad 2020-07-09

Elva coronapatienter vårdades i Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad på torsdagen.

Allt färre coronapatienter fortsätter att vårdas på de skånska sjukhusen.

På torsdagen sjönk siffran ytterligare.

I nuläget vårdas elva coronapatienter på sjukhusen.

Aftonbladet rapporterade redan under onsdagen om den dramatiska minskningen av covid-19-patienter på de skånska sjukhusen. Då var 13 patienter med konstaterad covid-19 inlagda på sjukhusen.

På torsdagsmorgonen hade den siffran sjunkit till elva stycken.

Av de elva vårdas sju stycken på vårdavdelning medan fyra stycken vårdas på intensivvårdavdelning.

En fjärdedel så många

Sedan starten på förra veckan har antalet covid-19-patienter på sjukhusen gått från 42 stycken till elva.

När Aftonbladet sent på onsdagseftermiddagen var i kontakt med Region Skåne om vad den kraftiga minskningen beror på förklarade de att minskningen har skett under en längre tid och att flera orsaker kan ligga bakom det hela.

Färre äldre smittas

”Generellt färre med aktuell smitta. Generellt färre äldre och personer med komplicerande sjukdomar som är smittade. Det är framför allt dessa patientgrupper som kan behöva sjukhusvård. Kommunerna tillsammans med smittskydd, vårdhygien och primärvården har lyckats bromsa smittan på våra särskilda boenden.”, skrev Magnus Simonsson, enhetschef läkare på klinisk fysiologi och nukleärmedicin i Kristianstad samt en del av staben för covid-19, i ett mejl.

Antalet avlidna personer med covid-19 ligger fortsatt kvar på 259 stycken men däremot har antalet smittade nu klättrat över 3 200, då 3 222 personer hade konstaterad covid-19 på torsdagsmorgonen.