Nytt skyfall över Skåne – ovädret drar norrut

Jonas Grönvik/TT

Johanna Engman/TT

Publicerad 2021-07-28

I Kristianstad har räddningstjänsten fått in larm om översvämmade sjukhus och äldreboenden.

SMHI har utfärdat en ny varning när ovädret drar norrut.

Åskovädret har dröjt kvar i södra Sverige och vid 11-tiden slog åskan till med ett efterföljande skyfall över Kristianstad i Skåne, rapporterar flera medier.

Gator har svämmat över och flera larm om stigande vatten i fastigheter, har kommit in till räddningstjänsten.

– Det kom extremt mycket vatten på kort tid, vilket gjorde att 112 blev väldigt belastat. Vi har prioriterat samhällsviktiga funktioner, som sjukhus och ålderdomshem initialt, säger Mattias Östling, inre befäl vid räddningstjänsten.

Tog in vatten

Ett äldreboende tog in stora vattenmassor och vid Centralsjukhuset Kristianstad brast ett dagvattenrör, vilket fick sjukhusets varuintag att svämma över.

– Vi valde att prioritera det väldigt högt för att inte riskera att få ett elavbrott eller dålig service för dem som vistas på sjukhuset.

I de båda fallen har insatserna gått bra och lämnats över till fastighetsägarna. Räddningstjänsten hjälper också privatpersoner och företagare med översvämmade källare.

– Vi kommer att fortsätta med det i några timmar, säger Mattias Östling.

Stora konsekvenser

Åskskurarna kan ge lokala skyfallsliknande regn med mer än 35 millimeter på kort tid, enligt SMHI.

– Träffar det samhällen så kan det får stora konsekvenser om vattnet har svårt att rinna undan när det kommer så stora mängder på kort tid, så det är beroende av var de här skurarna hamnar någonstans, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

I tisdags drog ovädret in över Götaland, med 1 700 blixtnedslag och skyfall som fick gator och butiker att svämma över i Kalmar. Under natten har lågtrycket spridit sig upp över Svealand. På onsdagen har SMHI utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i Gävleborgs län.

Drar norrut

I samband med lågtryck som strömmar in söderifrån dalar också temperaturen och första veckan i augusti ser ut att bli blöt och sval. Även om onsdagen fortfarande bjuder på varm luft, mellan 20 och 25 i söder och uppåt 30 i norr, väntas termometrarna på flera håll i Götaland inte klättra över 20-gradersstrecket på torsdagen.

– Det kommer att vara en övergång till allmänt ostadigare väder längre fram. Det kommer att bli regn och skurar även i norra Sverige så småningom. Till en början kan det vara kraftiga skurar även där. Sedan fortsätter det med svalare luft men då blir det inte de här intensiva skurarna, säger Mattias Lind.