Misstänks ha förberett terrorbrott – tre anhållna

Uppdaterad 2018-05-03 | Publicerad 2018-04-30

Tre personer är anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Polisen slog till i Akalla i Stockholm och, enligt uppgifter till SVT Nyheter, i Strömsund i Jämtland.

Minst en av de misstänkta terroristerna har haft kontakt med Rakhmat Akilov, uppger en källa för TT.

Säkerhetspolisen och polisen gjorde under måndagsmorgonen tillslag på flera platser i norra Sverige och i Stockholmsområdet.

– Insatserna har gått enligt plan, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Källa: Haft kontakt med Akilov

Tre personer har anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. En källa uppger för TT att samtliga gripna är från Uzbekistan. Flera andra personer har hämtats in till förhör.

Ett av tillslagen gjordes i jämtländska Strömsund, rapporterar SVT Nyheter. Nationella insatsstyrkan slog till vid 10-tiden med stöd av uniformerad och civil polis.

Två av personerna som anhållits misstänks för brott i Akalla i norra Stockholm. Den tredje som anhållits greps i Strömsund, enligt uppgifter till Österunds-Posten.

Åklagarens häktningsframställan ska göras senast klockan 12 på torsdag.

Minst en av de tre gripna har haft kontakt med Rakhmat Akilov, som står åtalad för terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017, uppger en källa med insyn i fallet för TT.

Terrorexperten: ”intressant med kopplingen till Akilov”

Likt Akilov är denna person från Samarkand i Uzbekistan och tillhör också den tadzjikiska minoriteten i landet, enligt uppgiftslämnaren.

– Det är intressanta uppgifter att en person har haft kontakt med Rakhmkat Akilov. Vi vet att Akilov hade kontakter med framförallt ett uzbekiska städbolag, som misstänktes för terrorfinansiering, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Aftonbladet.

– Det fanns fokus på uzbeker även innan Akilovs dåd på drottninggatan. Att det dyker upp i efterhand är intressant eftersom det inte framkommit så hemskt mycket under rättegången om vilka kontakter han haft i Sverige, säger Ranstorp.

”Någon form av granat exploderade”

– Jag vaknade av att någon sågade i dörren. Sedan såg jag någon form av granat som landade precis bredvid mig på golvet och exploderade, berättar en person som befann sig i lägenheten och hämtades till förhör.

Det har även gjorts beslag i samband med insatserna.

– Det har gjorts en hel del beslag, det är olika typer av material som vi nu jobbar vidare med, säger Karl Melin, presschef på Säpo i Aftonbladet TV.

Till SvD uppger Säpo att det finns internationella kopplingar i utredningen.

”Planerna kommit något längre”

Säpo har haft de misstänkta under uppsikt en längre tid, skriver man i ett pressmeddelande. Detta har skett inom ramen för arbetet med kontraterrorism.

– I det här fallet är vår bedömning att planerna kommit något längre, det har dock inte funnits någon plan på ett attentat inom de närmsta dagarna, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Enligt Aftonbladets uppgifter är de gripna personerna uzbeker.

Terrorhotnivån i Sverige är oförändrad, en trea på en femgradig skala. Det innebär förhöjt hot.

En av de anhållna personerna har fått Thomas Olsson som advokat.

– Jag har blivit förordnad i morse, i övrigt har jag inga kommenterar i nuläget.