Statsvetare: Det verkar förhastat

Publicerad 2016-08-13

Statsvetare Jonas Hinnfors är förvånad över ministerns snabba avgång.

– Det verkar förhastat. Man undrar om det finns något annat som hon inte säger, om det är en överreaktion eller om Löfven av andra skäl ville byta ut henne, säger han.

Jonas Hinnfors. Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

På lördagsmorgonen blixtinkallade Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister, till pressträff. Hon berättade att hon i torsdags kväll, efter att ha varit på konsert med en vän i Köpenhamn, tagit bilen tillbaka till Malmö.

– Där och då begick jag mitt livs största misstag, säger hon.

Innan konserten hade hon druckit två glas vin. Hon blev stoppad av polis och vid en nykterhetskontroll visade resultatet på 0,2 promille.

"Lite överrumplande"

Aida Hadzialic berättade att hon är djupt ångerfull, "förbannad på sig själv" och meddelade att hon kommer att lämna en avskedsansökan till statsminister Stefan Löfven på måndag.

– Det är lite överrumplande. Det verkar förhastat. Det är ett frågetecken alltsammans. Det finns inte många liknande regeringsavgångar. Man undrar om det finns något annat som hon inte säger, om det är en överreaktion eller om Löfven av andra skäl ville byta ut henne, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Politiker har tagit paus – inte slutat

Vad skulle kunna ligga bakom, menar du?

– Det går inte att säga att hon är en svag politiker, som minister har hon tagit plats mer och mer. Men om det skapar problem internt i partiet är svårt att veta.

Han funderar över om beslutet är onödigt hårt och anser att Aida Hadzialic kunnat sitta kvar om hon erbjudits hjälp. Han jämför med hur liknande situationer tidigare hanterats.

– Det finns högt uppsatta lokalpolitiker där politikern tagit en paus eller på olika sätt fått hjälp eller behandling. Om det hon säger är skälet till att hon avgår ska det inte på något sätt förringas, men man kan undra, säger Jonas Hinnfors.

"Nästan mekanisk"

Vilken roll spelar Stefan Löfven?

– Om hon kommit fram till detta själv och är omöjlig att övertala finns det inget andra kan göra. Visar det sig att det finns interna motsättningar eller spänningar inom departementet, som inte är kända, kan det ha varit lätt för honom att acceptera hennes avgångsvilja.

Hur hanterar Aida Hadzialic detta?

– Hon var fåordig, säger att det är hennes beslut. Hon var också nästan mekanisk. Hon var pressad, på ett tryckt sätt. Och det kan man verkligen förstå. Det är en personlig jättesmäll.

Hur påverkar detta regeringen?

– Egentligen inte alls. Regeringen kan inte lastas för att hon gjort ett misstag.

Madestam: Ett sätt att skadeförebygga

Även statsvetare Jenny Madestam tror inte att det här får några större konsekvenser för regeringen, skriver TT.

– Nu handlar det mer om vådan av att hitta en ersättare och det kommer att ta tid, säger hon.

Det finns säkert också en besvikelse inom Socialdemokraterna eftersom Hadzialic sågs som ett framtidsnamn, anser Madestam.

"Sätt att riskminimera"

Madestam tycker också att

avgången är ett sätt för regeringen att skadeförebygga.

– Man kan säga att det här ett sätt att riskminimera och ett uttryck för den medialiserade politik som vi lever i. Regeringen och inte minst Stefan Löfven vill undvika ett drev och att det här kommer att blåsas upp. I stället för att det här är något som hon försökt dölja är det här ett sätt att lägga korten på bordet.