Här är Mehmet Kaplan på middag med högerextrem ledare

Uppdaterad 2016-04-15 | Publicerad 2016-04-14

Förra året var bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på samma middag som en högerextrem ledare.

Efter att ett foto från middagen uppmärksammats tar ministern nu avstånd från ett par av gästerna vid samma bord.

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för, säger han i ett pressmeddelande.

I en bild från juli 2015 syns bostadsminister Mehmet Kaplan äta middag tillsammans med bland andra Barbaros Leylani och Ilhan Sentürk.

Den senare är svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Barbaros Leylani uppmärksammades förra veckan efter ett tal på Sergels torg där han talade till sina ”raskamrater”.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! ropade Barbaros Leylani i talet, som han höll under en demonstration på Sergels torg, enligt TV4 Nyheterna.

Har anmälts för hets mot folkgrupp

När det uppmärksammats fick Leylani avgå som vice ordförande för Turkiska riksförbundet och han har även anmälts för hets mot folkgrupp.

Enligt Barbaros Leylani var det en organisation som kallas Tumsaid som bjöd in till middagen. Från Turkiska riksförbundet deltog tre personer, varav Leylani var en av dem.

Han pratade inte med Mehmet Kaplan under kvällen.

– Jag kände honom väl innan han blev minister, men nu har vi ingen nära kontakt, säger han till Aftonbladet.

Var Ilhan Senturk med på middagen?

– Ja, han kom lite senare. Vi tog i hand och hälsade.

Ilhan Senturk, bekräftar att han är ordförande för Grå vargarna i Sverige, men han vill inte kalla sig högerextrem.

– Jag älskar mitt land, det gör väl du med? säger han.

Han bekräftar att han var med på middagen men säger att han inte pratade med Mehmet Kaplan eller i förväg visste att han skulle närvara.

– Vi känner varandra, inte 100 procent, men jag vet vem han är och han vet vem jag är. Jag tror inte att han tycker om vår organisation.

Kaplan tar avstånd

I ett pressmeddelande försvarar Kaplan sitt deltagande på middagen.

– Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer. I juli 2015 var jag, tillsammans med representanter från det turkiska civilsamhället, inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige som en av ett 50-tal gäster för att fira Iftar. Det är en middag som fastande äter efter solnedgången, säger han i ett pressmeddelande.

Han tar avstånd från den högerextrema organisationen Grå vargarna – och mot Leylanis uttalande som uppmärksammades förra veckan.

 – Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet, säger Mehmet Kaplan.