Migrationsverket: Flyktingprognosen halveras

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MARCUS ERICSSON/TT

Allt färre flyktingar lyckas ta sig till Europa och Sverige.

I sin nya prognos räknar Migrationsverket med att 34 500 söker asyl Sverige i år – en halvering mot den förra prognosen i april.

På måndagen presenterade Migrationsverket sin prognos över antalet asylsökande i Sverige 2016.

Enligt myndigheten väntas 34 500 personer, varav 3 000 ensamkommande flyktingbarn, söka asyl i Sverige i år. Det är en kraftig nedskrivning jämfört med prognosen i april, då Migrationsverket räknade med omkring 60 000 asylsökande.

– Med färre asylsökande till Sverige minskar också behovet av boendeplatser, och minskningen kommer troligtvis fortsätta under hösten, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Färre lyckas komma

Justeringen förklaras av de skärpta gränskontrollerna i både EU och Sverige. UNHCR räknar med att avtalet mellan EU och Turkiet kommer att kraftigt begränsa hur många flyktingar och migranter som tar sig in i unionen.

På nationell nivå har id-kontrollerna och de tillfälliga uppehållstillstånden gjort det svårare att söka asyl i Sverige.

”Drivkraften att söka skydd i Sverige och Europa är dock fortsatt stark”, skriver Migrationsverket.

– Den internationella flyktingkrisen fortsätter, även om den blir mindre påtaglig för oss här i Sverige då färre människor kommer att nå våra gränser, säger Anders Danielsson.

SE OCKSÅ

Vem är det egentligen som kallas för flykting?

Publicerad: