Tusentals samlades för #metoo runt om i Sverige

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-10-22

Den senaste veckan har dominerats av kvinnors berättelser om sexuella övergrepp.

Jämställdhetsminister Åsa Regner och Fi-ledaren Gudrun Schyman var två som deltog i #metoo-manifestationen på Sergels torg.

– Jag tycker det var fantastiskt. Den här kraften och energin gläder mig som har jobbat med de här frågorna sedan 70-talet, säger psykoterapeuten Lena Wersäll.

– Sluta våldta oss, för fan! sa medieprofilen Amie Bramme från scenen.

På söndagen hölls en av tretton ”Me too”-manifestationer i Sverige på Sergels Torg i Stockholm, efter en vecka som dominerats av berättelser från kvinnor som varit med om sexuella övergrepp.

– Det är nu vi förändrar världen, säger konferencieren Frida Boisen från scenen.

Förutom politiker och opinionsbildare var det många kvinnor som delade med sig av sina erfarenheter från scenen.

– Jag tycker det var fantastiskt. Den här kraften och energin gläder mig, som har jobbat med de här frågorna sedan 70-talet, säger Lena Wersäll som stod i publiken.

Gläds åt öppenheten

Lena Wersäll är pensionerad psykoterapeut, som jobbat i många år med barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp.

– När jag själv blev våldtagen som 15-åring vågade jag inte anmäla till polisen. Jag gläds bara åt det nya öppnare klimatet och hoppas att även männen går in och gör sitt, säger Lena Wersäll.

Alla som är emot sexuella trakasserier, övergrepp och sexuellt våld välkomnades att delta.

– Vi kände att vi måste se till att det här inte bara slutar med en hashtag, säger arrangören Gabriella Ohlzon.

”Sluta våldta oss, för fan!”

Jämställdhetsminister Åsa Regner (s) sade från scenen att hon är glad över att det finns en ”djup samhällsdebatt” just nu. Hon lyfte bland annat samtyckeslagstiftningen som regeringen vill införa, och att de vill göra FN:s barnkonvention till lag.

Åsa Regner berättade även själv om en egen erfarenhet, då hon på en restaurang blev tafsad på av en kollega inom politiken.

Vad säger du till alla män som begår övergrepp? frågade konferencieren Frida Boisen.

– Sluta med det!

Medieprofilen Amie Bramme var ännu tydligare i sitt tal.

– Sluta våldta oss, för fan!

Fokus på männen

Efter att kvinnor på bred front vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier var det många som talade om att det är männens tur att göra sitt.

– Jag är trött på feministiskt självförsvar, det är dags för maskulint självansvar, säger Ida Östensson från föreningen Fatta.

Joakim Bergqvist hörde talen på Sergels Torg. För honom har #metoo-kampanjen varit en väckarklocka att säga ifrån när han noterar nedsättande beteenden och attityder från män.

– Det kan ju vara raljerande beteenden, förminskningar och såna saker. Att man skämtar bort eller skrattar bort saker som är viktiga, säger Joakim Bergqvist.

”Från vaggan till graven”

Den välkända feministen och Fi-ledaren Gudrun Schyman avslutade manifestationen på Sergels torg.

Från scenen sade hon att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier ”från vaggan till graven”.

Gudrun Schyman vill att frågan om kvinnors säkerhet ska stå högst upp på dagordningen.

– Vi säger nej till sexuella övergrepp av ett enda skäl. Vi vill kunna säga ja till kärlek, säger Gudrun Schyman.

Sent på söndagskvällen skickade arrangörerna ut ett pressmeddelande där man tackade alla som deltagit i och bidragit till manifestationerna. ”I dag har vi tillsammans skrivit historia. I morgon bär vi alla med oss ett ansvar att se till att Sverige förändras. Det är vi tillsammans som skapar förändringen och det är vi tillsammans som bestämmer vilken värld våra kommande generationer ska växa upp i”, skriver man.

LIVE: FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Följ ämnen i artikeln