Varningslistan: Här härjar pedofilerna som värst

Publicerad 2020-11-26

Det börjar ofta med virtuella övergrepp – hot och utpressning som får barn att posera sexuellt för pedofilen som döljs på andra sidan skärmen.

Gärningsmännen vet var de ska leta, en granskning av SvD visar att de väljer apparna strategiskt.

– Det är ganska enkelt – dit barnen flockas kommer också förövarna, säger polisen Andreas Grym till tidningen.

Snapchat bildades för att locka fler till att våga skicka nakenbilder. Men de roliga filtren gjorde att appen kom att bli populär bland barn.

När Svenska Dagbladet granskat fler än 200 domar gällande sexualbrott mot barn är det en app som sticker ut. Mellan januari och augusti i år har 139 barn förekommit i domar där förövaren tagit kontakt med dem genom Snapchat.

– Det förvånar mig inte att det kan vara en första kontaktväg. Många andra forum är noga med att moderera och ligger hela tiden och söker av, säger Emma Vangstad, som leder gruppen för it-relaterade sexuella övergrepp mot barn hos polisregion mitt till tidningen.

Svårt för polisen

Förutom att appen är populär bland barn redan vid nioårsåldern har den ytterligare en fördel för pedofilerna: allt som skickas raderas automatiskt i appen och polisen har svårt att få tag på materialet som bevisar förövarnas brott.

– Snapchat är svårt. Det är ett problem med just innehållet, vilket ofta är det som vi är mest intresserade av, säger Emma Vangstad till SvD.

Snapchat har visat sig vara den värsta appen.

Den 10 december väntas Skaraborgs tingsrätt meddela sin dom mot en 29-årig man som åklagaren Ylva Johansson säger har ”trålat” efter barn på snapchat. De flesta av rättsfallets drygt 70 offer har kommit i kontakt med förövaren, som Svenska Dagbladet valt att kalla Niklas, genom just Snapchat. Där har Niklas utgett sig för att vara en tjej vid namn Mira, Mi eller Nicole.

– Det är väldigt många barn som gått och burit på detta själva, utan att berätta för någon vuxen, säger Ylva Johansson.

Utpressar tioåringar

Ibland används betalning som lockbete för att få barnen skicka sin första intima bild. Därefter startar den onda spiralen, där Niklas hotar om att sprida bilden till skolan om de inte skickar fler bilder. Enligt åtalet har flera barn, i vissa fall så unga som tio år gamla, förmåtts till att begå ”grovt förnedrande handlingar”.

På regionalt it-brottscentrum Väst jobbar polisen Andreas Grym. Han känner mycket väl till Snapchat, säger han till tidningen:

– Vi jobbar i stort sett bara med Snapchat. Det är ganska enkelt – dit barnen flockas kommer också förövarna.

– Plattformarna kommer och går, men det som består är Snapchat. När jag tittade i slutet av
förra året utgjorde de över 90 procent av våra groomingärenden, säger Andreas Grym.

Genrebild på person med mobil.

Svenska Dagbladet har sökt företaget Snap som ligger bakom Snapchat. De skickar ett mejl med ett generellt svar på hur de arbetar för att skydda barn från övergrepp.

”Vi jobbar hårt för att upptäcka, förebygga och stoppa övergrepp på vår plattform. Vi kommer att fortsätta att jobba proaktivt med internationella regeringar, rättsvårdande myndigheter och andra säkerhetsorganisationer för att investera i sätt som ytterligare kan förbättra vår hantering av den typen av beteende”, skriver en talesperson för bolaget till tidningen.

Mannen som kallas Niklas har erkänt flera av brotten. Åklagare Ylva Johansson yrkar på åtta års fängelse.