Barnhem med järngaller väntar Kirill – ska ut ur Sverige

Publicerad 2021-01-27

Kirills mamma tvingade honom att leverera heroin. När hon sattes i fängelse hamnade sonen på barnhem.

Mormor Tatiana tog Kirill till Sverige 2018 och sedan dess har han bott hos henne.

Nu har Migrationsverket bestämt att 15-årige Kirill ska kastas ut ur landet.

Kirill Aksenov var bara elva år när mamma Anna tvingade honom att under ett års tid leverera droger för hennes räkning, i ryska Astrachan. Ofta väcktes han mitt i natten för nya uppdrag, under dödshot från mamman:

– Om du berättar för mormor stryper jag dig, sade hon till sonen.

En kväll i april 2018 när han kom hem var polisen på plats och grep mamman, som sitter i fängelse sedan dess. Själv fördes han till polisstationen och sedan till ett barnhem.

Mormor Tatiana Aksenova, 58, som sedan länge är svensk medborgare och bor i skånska Löddeköpinge, åkte till barnhemmet i Astrachan.

”Barnhemmet var som ett fängelse”

– Det var som ett fängelse, med vakt vid ingången och järngaller för fönstren, berättar Tatiana.

Hon kom tillbaka till Sverige med Kirill den 2 juni 2018. Sedan dess bor han hos henne, och har sökt asyl.

Mormor Tatiana Aksenova, 58, tillsammans med barnbarnet Kirill, 15.

Men den 21 januari kom beskedet: Kirill ska tillbaka till Ryssland. Migrationsverket håller med om att han etablerat ett privatliv i Sverige, och konstaterar att mormodern numera är hans vårdnadshavare, men det räcker inte. Han får varken flyktingstatus eller alternativ skyddsstatusförklaring.

Mormor Tatiana är rädd att Kirill ska dödas av narkotikalangare eller andra kriminella om han tvingas återvända till Astrachan. Migrationsverket svarar att det inte är sannolikt att Kirill ”har en konkret och aktuell hotbild gentemot sig från sin mors kriminella bekanta”.

Kirill har bott i Sverige sedan 2018 och till och med Migrationsverket konstaterar att han ”har ett etablerat privatliv i Sverige”. Men det räcker inte.

Går emot FN:s barnkonvention och svensk lag

Samtidigt skriver Migrationsverket ordagrant i beslutet att ”det vore det bästa för honom att stanna i Sverige”. Det låter som en kopia av FN:s barnkonvention – som är svensk lag – och stadgar, att ”vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”.

Ändå heter det på nästa rad i beslutet att Kirills situation vid ett återvändande ”inte framstår som olämplig”. Handläggaren menar att det finns ett ordnat mottagande för Kirill, han kan bo på barnhem.

– Hans situation i Ryssland är totalt olämplig. På barnhemmet sade barnpedagogerna till mig att ”du måste ta honom härifrån, han passar inte här”. Han har inte fått kärlek och närhet när han var liten. Hans morgon börjar med att han står och kramar mig, han behöver den positiva energin. Han är så snäll, och jätteblyg, säger mormor.

Migrationsverket: ”Kan ha kontakt via Skype”

Migrationsverket skriver i beslutet att familjelivet med mormodern kan ”fortlöpa genom digitala verktyg, såsom Skype eller e-post”.

– Man måste vara sjuk om man skriver sådana saker. Hur ska man behålla relationen via Skype? Det funkar inte, säger mormor Tatiana.

Migrationsverket konstaterar också att Kirill har rätt att stanna i Sverige om han blir adopterad, men att han i dag inte är adopterad.

2013 stoppade Ryssland alla adoptioner till Sverige, eftersom man ville garantera att ryska barn inte kommer till homosexuella föräldrar. I dag kräver ryska domstolar intyg från svensk socialtjänst att barnet efter adoptionen inte riskerar att omplaceras till homosexuella föräldrar.

– Min erfarenhet är att domstolen avgör i det enskilda fallet, säger Adam Bitén, utredare på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Tatiana Aksenova är beredd att inleda en osäker adoptionsprocess:

– Om det är enda vägen att få Kirill till Sverige så får vi åka till Ryssland. Hur lång tid det tar vet jag inte, men jag vet att vi måste närvara i domstolen.

24 000 personer har skrivit under en namninsamling för att Kirill ska få stanna i Sverige.

Kirill skakade och kräktes efter beslutet

Samma dag som Tatiana och Kirill fick utvisningsbeslutet startade nära vännen Ida Danielsson en namninsamling för att 15-åringen ska få stanna. På fyra dagar har 24 000 personer skrivit under.

– Det är helt otroligt. Jag trodde inte det skulle bli så kraftigt gensvar, säger Ida.

Kirills advokat Cecilia Moll säger:

– Att det inte skulle vara särskilt ömmande när det är sådana här familjerelationer och det finns ett trauma i bakgrunden, det ifrågasätter jag starkt. Här har man verkligen inte tagit hänsyn till de individuella skälen.

Vid ett möte med Migrationsverket frågade Kirill utredaren:

– Varför har alla andra barn pappa, mamma och syskon? Jag har aldrig sett min pappa, och polisen tog min mamma ifrån mig. I dag har jag bara mormor. Varför vill Migrationsverket ta mormor från mig? Vad har jag gjort för fel? Varför är ni så orättvisa?

Efter det första negativa beskedet, i april 2020 när Migrationsverket sade nej till familjeåterförening med mormodern, började Kirill skaka. Sedan kräktes han flera gånger. Tatiana berättar hur han reagerade efter beslutet i förra veckan:

– Han drog in huvudet i axlarna och sade inte ett ord.