Kristersson: M och KD ska samarbeta med alla

Nämner inte Sverigedemokraterna under talet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Under Moderaternas Sverigemöte höll partiledaren Ulf Kristersson sitt tal.

Förutom flera kängor till Stefan Löfven kom ett löfte om hur de skulle regera, utan att Sverigedemokraterna nämndes en enda gång:

– Moderaterna och Kristdemokraterna kommer gå till val på att bilda en borgerlig regering med borgerliga partier. Som kan prata med alla, säger han.

Fastän Socialdemokraterna kallas för smutskastningsparti i Ulf Kristerssons (M) tal till partikamraterna under Sverigemötet 2021 så kom flera gliringar mot Stefan Löfven.

– Bara för att Stefan Löfven sålde ut sin politik och sina politiska övertygelser för maktens skull, så tror han att alla andra är likadana. Genom sig själv känner man andra, brukar det heta, säger moderatledaren under sitt digitala framförande.

– Sedan Stefan Löfven blev statsminister har skjutningarna ökat med 50 procent.

– När de smutskastar, pratar vi sakpolitik, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson inför talet.
Foto: Fredrik Persson/TT
Ulf Kristersson inför talet.

Nämner inte SD

En av de mest brännande frågan i svensk partipolitik just nu är hur de upplösta blocken positionerar sig. Moderaternas före detta alliansparti Centern har genom Annie Lööf sagt sig vara redo att inta regeringsposition tillsammans med Socialdemokraterna. Liberalerna splittras över frågan om hur partiet skulle kunna lämna det nuvarande rödgröna samarbetet.

Nu kom ett förtydligande kring Ulf Kristerssons position i frågan.

– Moderaterna och Kristdemokraterna kommer gå till val på att bilda en borgerlig regering med borgerliga partier. Som kan prata med alla och samarbeta i sakfrågor där man tycker ungefär lika, och vill gå i samma riktning.

Sverigedemokraterna nämns inte med namn i talet. Däremot riktas ännu en känga mot regeringens uteslutning av partiets inflytande.

– Ska Stefan Löfven vara kvar som statsminister, så kräver det att Vänstern och Centern samarbetar under Socialdemokraterna. Med det enda gemensamma målet att utesluta en miljon väljare från det politiska samtalet, säger Ulf Kristersson.

Foto: Jessica Gow/TT
Ulf Kristersson och Ebba Busch.
Publicerad: