Rysk polis kan få lättare att spåra folk

TT

Publicerad 2021-02-12

Sekretesslagstiftningen som reglerar hur mycket tillgång ryska myndigheter har till telefonoperatörernas uppgifter om sina kunder är på väg att kringskäras. Här står en kvinna och fotograferar med sin telefon på Röda torget i Moskva. Arkivbild.

Polismakten i Ryssland ser snart ut att inte längre behöva ett domstolsbeslut för att få spåra människor via deras telefoner.

Ett utkast till en ändring av lagstiftningen har tagits fram vid kommunikationsdepartementet, vilket bland andra tidningen Vedomosti har rapporterat. Biträdande digitalminister Oleg Ivanov säger till den statliga nyhetsbyrån Tass att det görs på direktiv från president Vladimir Putin och att syftet är att lättare kunna hitta människor som försvinner och är i nöd.

I dag krävs det ett domstolsbeslut för att en myndighet ska få ta del av telefonoperatörernas uppgifter om var människor befinner sig eller vilka de har kontakt med. Under år 2019 begärde de ryska myndigheterna att få kringgå sekretessen för sådana uppgifter fler än 514 000 gånger, rapporterar den oberoende nyhetssajten Meduza.

Lagförslaget är på remiss och väntas med presidentens goda minne inom kort läggas framför statsduman.