Giftskandalen i rätten: "Väldigt känslosamt"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-02-08

Drygt sju år efter att det förorenade dricksvattnet upptäcktes når giftskandalen Blekinge tingsrätt.

Mycket talar för att rättsprocessen kommer att rulla vidare i flera år.

– Det är väldigt känslosamt. Det är människor det handlar om, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

I mitten av december 2013 stängdes Brantafors vattenverk norr om Kallinge och Ronneby ner sedan prover visat på skyhöga halter av högfluorerade kemikalier (PFAS) i dricksvattnet.

Drygt sju år senare har rättegången i Blekinge tingsrätt börjat. På den ena sidan står 165 privatpersoner – på den andra det kommunala vatten- och avloppsbolaget Miljöteknik, som har blivit stämt av kommuninvånarna.

– Är den här förgiftningen en personskada? Det är huvudfrågan, säger advokat Göran Starkebo, som företräder PFAS-föreningen i målet.

– Att ha dessa giftiga ämnen i kroppen i höga halter är en personskada i sig, menar vi. Sedan är det också en psykisk skada. Det är en befogade oro att ha dessa gifter i kroppen i sig, fortsätter Starkebo.

"Fått genomlida"

Under den första och andra rättegångsdagen är det PFAS-föreningen som gör sin sakframställan. På onsdag är det kommunens tur.

– Nu har vi äntligen möjlighet att få berätta vår historia, vad vi har fått genomlida under de här sju åren. Vi har visat upp bilder på exempelvis våra barn och ungdomar som kommer att ha gift i sig till de är i 50-årsåldern. Så det har varit mycket känslor, säger Herman Afzelius, ordförande i föreningen.

Kommunen bestrider skadeståndsskyldighet och båda parter anser sig finna stöd för sin sak i såväl svensk som internationell forskning. Elva förhandlingsdagar är inplanerade i tingsrätten, men ingen verkar tro att det tar slut där.

"Vi är starka"

– Det finns juridiska element i det här fallet som är värt att pröva på en högre nivå. Så juristen i mig säger att det finns anledning att ta det här vidare, men jag kan inte uttala mig i den egenskapen. Jag vill att vi får en ände på det, men med det sagt har jag svårt att se att tingsrätten är slutpunkten för det här, säger kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren till TT.

Oavsett utfall i tingsrätten är Herman Afzelius och de övrigt i PFAS-föreningen inställda på att processen kommer rulla vidare.

– Vi kommer att ta detta till Högsta domstolen om det krävs. Vi är starka. Tiden är inga problem för oss, säger Herman Afzelius.

Följ ämnen i artikeln