91 sexköpare gripna vid stor Stockholmsinsats

Hanna Schück/TT

Publicerad 2021-05-11

91 män kunde gripas vid en stor insats mot sexköp i Stockholm under förra veckan.

91 män – vilket är nytt rekord. Så många har tagits fast av polisen vid en insats mot prostitution och människohandel i Stockholm.

Insatsen, som genomfördes av Norrmalmspolisen pågick under sju dagar och ledde till tillslag på ett flertal adresser, i lägenheter och på hotell runt om i Stockholm.

Samtliga köpare är män och personerna som sålt sexuella tjänster är såväl kvinnor som män, uteslutande från det forna Östeuropa, Latinamerika och Asien, uppger polisen.

Enligt insatschefen Anders Olofsson innebär tillslaget, som är en fortsättning på förra årets "Insats torsk", ett nytt rekord.

– 28 stycken var det vid förra insatsen vi hade på Norrmalm. Så det är en enorm ökning. Siffran från förra veckan, 91 personer, är absolut den högsta siffran hittills, säger han till Dagens Nyheter.

Så kallad inre spaning har varit nyckeln till att hitta adresserna för poliserna att bevaka. Men trots det stora tillslaget är antalet sexköpare och säljare fortfarande mycket stort.

– Vi har flera hundra kvinnor som ligger ute i olika annonser. Och vi pratar alltså om tusentals män som köper sex, säger Simon Häggström, yttre förundersökningsledare, till DN.

På måndagen gjorde polisen även flera tillslag mot ett antal massagesalonger i södra Stockholm.