Floyds familj får 27 miljoner dollar

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-12

En kvarts miljard kronor.

Så mycket får George Floyds familj i skadestånd från staden Minneapolis, efter den brutala dödsmisshandeln som skakade USA.

Rekordsumman är en av de största som någonsin betalats ut i staden vid en förlikning i ett rättsfall.

På fredagen gick Minneapolis med på att betala 27 miljoner dollar – motsvarande en kvarts miljard kronor – i skadestånd till George Floyds familj.

Summan godkändes efter en enhällig omröstning i Minneapolis kommunfullmäktige under fredagen, och är den största som någonsin betalats ut i staden i samband med att en person dött efter ett våldsamt polisingripande, rapporterar Washington Post.

Den tidigare rekordsumman betalades ut 2019, till Justine Damonds familj, efter att hon skjutits av en polis i Minneapolis två år tidigare.

Skadeståndet till Floyd-familjen är en del i en civilrättslig uppgörelse, men tidigare i veckan inleddes även brottmålsrättegången mot Derek Chauvin, den polis som filmades när han under över nio minuter pressade sitt knä mot George Floyds nacke i maj 2020.

Nu ställs han inför flera dråprelaterade åtalspunkter. I veckan inleddes urvalet av juryn, något som väntas hålla på till åtminstone 29 mars. Dom väntas i mitten eller i slutet av april.

Chauvins advokat, Eric Nelson, försökte tidigare i veckan att stoppa alla omnämnanden av möjliga skadeståndsutbetalningar från staden, eftersom man anser att det skulle kunna påverka utfallet i den juridiska rättegången.

Familjens advokat, Ben Crump, säger i ett uttalande att George Floyds död sågs på film av miljoner människor i hela världen, vilket ökade kraven på förändring och rättvisa. Han menar att beskedet om utbetalningen är ett led i det arbetet.

– Att den största förlikningen i ett fall med otillbörlig död skulle ske på grund av en svart mans liv sänder ett kraftfullt budskap om att svarta liv spelar roll, och polisbrutaliteten måste få ett slut, säger han, enligt lokaltidningen Minneapolis Star Tribune.

Även Floyds syster, Bridgett Floyd, säger i ett uttalande att hon är glad över att den tragiska resan mot rättvisa verkar gå framåt tack vare förlikningen.

”Vår familj drabbades av en förlust som är oersättlig den 25 maj, när Georges liv togs av en polis i Minneapolis. Även om vi aldrig får tillbaka vår älskade George kommer vi fortsätta arbeta outtröttligt för att föra denna värld bättre och säkrare för alla”.

Enligt staden kommer 500 000 dollar, av de totalt 27 miljonerna, att användas i stöd till förbättringar i området nära den korsning där misshandeln skedde, en plats nu känd som George Floyd Square.


Expertens skrällar på Stryktipset – här finns tips och
andelssystem