Försvunna personer kan finnas i röda zonen

Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2020-12-31

Sökarbetet fortsätter efter jordskredet i Norge.

Ännu saknas tio personer som befaras finna sig i den röda zonen.

– Vi tror med ganska stor säkerhet att det finns människor kvar i rasområdet, säger insatschef Roger Pettersen.

Hus har rasat och och minst tio personer har skadats. Flera personer som är bosatta i området har ännu inte gått att nå. Närmare 1 000 personer har evakuerats – hittills.

Jordskredet som inträffade i Gjerdrum vid 04-tiden på onsdagsmorgonen beskrivs som ett av de värsta i modern tid i Norge.

Katastrofen ska ha omfattat minst 210 000 kvadratmeter och skredet fortsätter ännu.

Fortsatt eftersökande av överlevande

Till en början rapporterades det om 26 saknade personer, men under dagen har antalet saknade minskat.

Vid 22-tiden hade antalet sjunkit till tio.

– Vi tror med ganska stor säkerhet att det finns människor kvar i rasområdet, säger insatschef Roger Pettersen till VG.

Polisen utesluter inte heller att det kan finnas fler försvunna personer utanför området som hör av sig till polisen under natten.

– Vi håller fortfarande möjligheten öppen för att fler har evakuerat sig själva, inte kontaktat polisen eller att de är nere i den röda zonen där vi letar, berättar Pettersen till TV 2.

Polisens insatsledare Dag André Sylju.

Extremt krävande räddningsarbete

Räddningstjänsten och polisen arbetar intensivt med räddningspådraget och även specialstyrkor från Sverige har skickats till platsen.

– Arbetsförhållandena för räddningspersonalen i Gjerdrum är fortfarande extremt krävande och farliga. Det är lika farligt nu som det varit hela dagen, uppger Pettersen för VG.

För att utöka räddningsarbetet används värmekameror, drönare och helikoptrar. De ska övervaka sökområdet för att hitta personer som kan befinna sig i den röda zonen, som är det hårdast drabbade området.

Flera bostäder försvann ner i marken.

– Vi har tidigare haft räddningspersonal nere vid hus och byggnader inne i rasområdet, men det har inte gett oss några resultat. Det betyder att vi inte har hittat några personer i de byggnader vi har sökt, säger Roger Pettersen till Dagbladet.

Polisen uppger även att de kommer försöka sänka ner en räddningsman och hundförare med hund på några av de byggnader som anses vara säkra att falla ner på. Men att det beror på riskbedömning.

Sökandet efter överlevande kommer att fortgå under natten och morgonen i morgon.