Nya hårda virusrestriktioner i Tyskland

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Uppmaning att bära munskydd vid Karlsplatz i München. Arkiv

NYHETER

Tyskland inför ett nytt kraftigt åtgärdspaket för att få bukt med virusspridningen. Det handlar om nedstängningar i kultur- och fritidssektorn samt mat- och dryckesställen.

Därtill begränsas sammankomster till max tio personer från högst två hushåll.

Skolor, förskolor och affärer kommer fortsatt att vara öppna, meddelar förbundskansler Angela Merkel. Men antalet personer som får vistas i butiker samtidigt begränsas till en per tio kvadratmeter.

De hårda restriktionerna gäller från och med måndag och varar november ut.

– Vi måste agera nu, säger Merkel och uppmanar invånarna att inte resa i landet, om det inte är nödvändigt.

Hon beskriver läget som "mycket allvarligt".

Företag stöds

Biografer, teatrar, restauranger, barer och gym kommer att hållas stängda. Hotell kommer inte att ta emot turister, endast gäster med nödvändiga skäl till vistelsen.

Professionella sportevenemang tillåts bara utan åskådare. Det betyder att fotbollen i Bundesliga återgår till tomma läktare efter att en tid medgett liten publik.

Till de sektorer som drabbas av de nya restriktionerna erbjuder staten ett ekonomiskt stödpaket på tio miljarder euro (cirka 103 miljarder kronor).

Småföretagare (med upp till 50 anställda) ska kunna få 75 procent av sin inkomst i november 2019 i ekonomiskt stöd.

– Vi kommer att kompensera företag, institutioner och klubbar som påverkas, sade hon efter att på onsdagskvällen ha presenterat den uppgörelse som förhandlats fram med de 16 delstatsledarna i förbundsstaten.

Svårt spåra

Enligt Merkel kommer vårdens kapacitetstak ha nåtts inom några veckor om antalet nya fall av covid-19 fortsätter att öka i samma takt som nu.

Under det senaste dygnet steg smittfallen med nästan 15 000 till över 464 000, enligt smittskyddsmyndigheten Robert-Koch-institutet (RKI).

Dödstalet ökade med 85 till 10 183.

I sitt uttalande påpekade Merkel att hälsomyndigheterna inte längre kan spåra ursprunget till runt 75 procent av smittfallen, vilket gör det svårt att exakt veta vilka åtgärder som är mest kraftfulla.

– Vi måste reducera kontakterna (mellan människor) någonstans. Om vi väntar längre måste vi minska kontakterna ännu mer, sade hon.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE