Hassan Rouhani

Iran erkänner: Har skjutit mot demonstranter

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

I statlig media erkänner nu Irans regim att man skjutit och dödat det man kallar ”upprorsmakare” under demonstrationerna.

Samtidigt förnekar man Amnestys nya uppgifter om över 200 döda.

– Människorättsbrotten saknar motstycke i den islamiska republikens historia, säger Mansoureh Mills, Amnestys Iranexpert.

Protesterna i Iran under november utlöstes av beskedet om att bensinpriset höjts med 50 procent. Snart övergick de till att demonstranterna krävde förändring av styret, och protesterna spred sig över ett stort antal städer i Iran.

Snabbt kom också uppgifter om att dödstalen kunde vara mycket höga och FN larmade om att skarp ammunition tycktes ha använts mot demonstranterna.

Bankkontor, bensinstationer och polisstationer attackerades, och bilder på den högste ledaren Ayatollah Ali Khamenei brändes.

Iran stängde under flera dagar ner tillgången till internet och därför var det svårt att få trovärdiga uppgifter från demonstrationerna.

Beskriver dödsfallen

Men nu, ett par veckor efter att presidenten Hassan Rouhani utropat ”seger” över ”utländska fiender” som han anklagade för att ligga bakom de våldsamma protesterna, medger den iranska regimen att man skjutit och dödat de man kallar ”upprorsmakare”.

Man beskriver dödsfallen i fyra kategorier, uppger nyhetsbyrån AP.

Några av de som dödats var ”upprorsmakare som attackerat känsliga platser eller militärcenter med skjutvapen och knivar, eller som tog gisslan i vissa områden”, enligt statlig iransk tv.

Andra som dödats beskrivs i rapporteringen som förbipasserande, fredliga demonstranter eller säkerhetsstyrkor.

Särskilt i staden Mahshahr, som ligger i den sydvästra Khuzestanprovinsen, ska säkerhetsstyrkor ha kämpat i flera timmar för att rädda livet på befolkningen, uppges det i den statliga tv-rapporten som flera nyhetsbyråer återger.

Amnesty: 208 dödade

Samtidigt har Amnesty International kommit med en ny rapport om att minst 208 människor ska ha dödats under protesterna. Tidigare har man satt dödstalet till 100 personer, men den siffran ändras alltså nu.

– Vi har sett att över 200 människor dödats under en väldigt kort tid, på mindre än en vecka. De här människorättsbrotten saknar motstycke i den islamiska republikens historia, säger Amnestys Iranexpert Mansoureh Mills till AP.

Irans rättsväsende nekar till uppgifterna.

– De siffror som uttrycks av fientliga grupper är rena lögner, säger talespersonen Gholamhossein Esmaili, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även en talesperson från Irans FN-representation kallar Amnestys uppgifter ”substanslösa”.

– Ett antal exilgrupper och medier har tagit på sig att antingen uppvigla vanliga människor att protestera och revoltera, eller så har de uppmuntrat till laglöshet eller vandalisering, i vissa fall både ock, säger Alireza Miryousefi, enligt arabiska tv-kanalen al-Jazira.

Trump: ”Iran dödar tusentals”

USA:s president Donald Trump sa vid sitt besök i London i dag att ”Iran dödar tusentals just nu”.

– Iran dödar möjligtvis tusentals och åter tusentals människor just nu, samtidigt som vi pratar, det är därför de stängde av internet så att människor inte kan se vad som pågår, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

USA är ett av de länder som Iran pekar ut som de ”utländska fiender” som ligger bakom protesterna. Vita huset har tidigare fördömt Iran för användningen av dödligt våld och sagt att USA "stödjer det iranska folket i dess fredliga protester mot regimen".

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Irans president utropar ”seger”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hassan Rouhani

Iran

Amnesty International

Donald Trump