Tegnells besked: ”Så här långt känns det hoppfullt”

Uppdaterad 2020-03-28 | Publicerad 2020-03-27

Regeringen inför hårdare restriktioner för att minska smittspridningen.

Samtidigt ger statsepidemiolog Anders Tegnell ett hoppfullt besked - att utvecklingen i Sverige ser ut att skilja sig rejält från den i svårt drabbade länder som Italien och Spanien.

– Vi får se om den trenden fortsätter, men så här långt tycker jag det känns hoppfullt, säger han.

Den svenska strategin efter coronautbrottet har varit att ”hålla nere kurvan”. Det betyder att man vill försöka få till en så långsam spridning som möjligt så att sjukvården ska kunna hantera situationen.

Om antalet svårt sjuka ökar för snabbt skulle sjukvården inte hinna med. Och i Stockholm är situationen redan ansträngd. Tidigare i veckan kom larmet, ”stormen är här”.

I dag meddelade regeringen att man förbjuder sammankomster med fler än 50 personer, för att försöka minska smittspridningen.

Strax därefter höll Folkhälsomyndigheten återigen presskonferens för att berätta om läget. Där berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att 92 personer hittills avlidit till följd av covid-19.

– Så här långt tycker jag det känns hoppfullt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Hoppas jag har rätt”

Men samtidigt slog han också an en hoppfull ton.

– Om du tittar på den svenska kurvan under de sista två veckorna så har vi haft en sakta successiv stigning, inte alls på det sätt man såg i Spanien eller Italien där det gick upp väldigt fort under de första veckorna. Vi får se om den trenden fortsätter, men så här långt tycker jag det känns hoppfullt. Jag tycker vi behöver lite hoppfulla signaler också, säger Tegnell.

Han fortsätter:

– Just nu tycker jag att det finns hel del som talar för att vi följer den här lite mer flacka kurvan över tid. Vi hoppas och håller tummarna för att det kommer fortsätta att vara så. Det är pressat i Stockholm men det finns kapacitet kvar och dessutom kapacitet kvar i resten av landet

– Har jag rätt, och det hoppas jag att jag har, så kommer det betyda att vår sjukvård får betydligt lindrigare situation än vad man hade haft om vi fått en brant kurva som man fick i Italien och Spanien.

Kurvan fortsätter uppåt

Samtidigt säger han att kurvan kommer att peka uppåt framöver.

– Det går lite grann uppför varje dag men det går inte jättemycket upp. Vi har under de sista två veckorna haft den där sakta början som talar rätt starkt för att vi nog kan hålla den flacka kurvan ett tag till. Och ju längre vi kan göra det desto bättre är det.

Hur vet du att du inte måste ge ett annat besked nästa vecka?

– Nej, men så är det ständigt, jag ger ständigt nya besked varje vecka för att situationen förändras från vecka till vecka. Då måste vi ge bra besked för var vi befinner oss just då, inte vad vi befann oss för en vecka sedan.

Du säger att det kan vara viktigt med lite hoppfullhet?

– Det är viktigt att människor känner att det som de gör är rätt, att de stannar hemma när de blir sjuka, att de låter bli att hälsa på sina gamla anhöriga, att de försöker jobba hemifrån en del av tiden. De här sakerna ser ut att ha en bra effekt på spridningen och därför gäller det att fortsätta med dem.

Regeringen skärper restriktionerna

Att spridningen av coronaviruset fortsätter att öka är anledningen till att regeringen, efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten, inom kort förbjuder sammankomster med fler än 50 personer.

– Det har funnits lite tendenser till att kurvan går sakta uppåt hela tiden. Vi har sagt hela tiden att vi ska titta på om det behövs fler insatser och vilka vi kan skärpa.

– Nu har vi tittat igenom dem och känt att 500 är en ganska stor grupp, här finns möjlighet att sänka det till 50 utan att det blir jättestora negativa konsekvenser av det men att det finns en hel del potential till positiva konsekvenser, säger Tegnell.

Hur ska människor veta hur de ska bete sig i mataffärer och på restauranger?

– Det kommer att komma ut riktlinjer och det finns redan en hel del råd till den typen av verksamheter om hur man kan minska trängsel på olika sätt och ta ned risken för smitta. Vi kommer att utveckla dem vidare under de närmsta dagarna så att även den typen av verksamheter kan göra sitt bästa för att minska smittspridningen.

Nu går Sverige till helg, hur känner du själv?

– Det ska bli skönt att slippa intervjuer under några dagar.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen