Extremhettan lamslår Europa

Publicerad 2020-08-09

Värmerekorden avlöser varandra på den europeiska kontinenten.

Frankrike har gått in i ”kod röd”, norra Italien har tvingats evakuera och Spanien har uppmätt temperaturer på över 40 grader.

Nu har extremhettan även kommit till Sverige.

Det är ovanligt varmt runt om i Europa för tillfället. Förra månaden var den tredje varmaste julimånaden någonsin, enligt EU:s klimatorgan Copernicus (C3S). Bara sommaren 2016 och 2019 var varmare.

I flera länder har extremvärmen fått drastiska konsekvenser för invånarna. I juni tvingades ett område i norra Italien evakueras efter att en glaciär, stor nog att fylla Globen, hotade att ödelägga alpbyn.

I norra Frankrike har en ”kod röd” utfärdats i nio olika regioner, inklusive Paris. Det är den högsta graden av varningar som signalerar att värmen kan vara direkt livshotande. Paris har aktiverat sitt särskilda nödläge för varmt väder, som bland annat innebär gratis utdelning av fläktar till riskgrupper och öppnandet av ”avkylningsrum” på allmänna platser.

Människor kyler ner sig på en strand i Biarritz.

42 grader i Spanien

Och hettan fortsätter att dra fram över kontinenten. På den Iberiska halvön har en värmebölja från Afrika lamslagit delar av Spanien. I San Sebastian i norra Spanien uppmättes i veckan temperaturer på 42 grader, den högsta noteringen sedan man började mäta 1955.

Utomhusduschar har placerats ut i centrala Paris.

SMHI värmevarnar

Sverige och resten av norra Europa har hittills varit skonade från extremhettan men nu varnar även SMHI för höga temperaturer. 

I Skåne och Halland har klass 1-varningar utfärdats, vilket innebär temperaturer på minst 30 grader under minst tre dagar i följd.

– Under gårdagen nåddes de temperaturerna i området. Det fortsätter i dag, och även under morgondagen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI, till TT.

Efter helgen förskjuts dock den varmaste luften söderut, och i början av veckan återgår sommartemperaturerna till de mer normala 20 till 25 grader.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln angavs att Portugal uppmätt rekordtemperaturer på 44 grader, samt att skogsbränder härjade på Algarvekusten. Det stämmer inte.

En solbadare vid floden Seine i centrala Paris.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln