ETA-ledare dömd till 122 år i fängelse

TT-AFP

Uppdaterad 2020-07-25 | Publicerad 2020-07-24

ETA lade ned sina vapen redan 2011, men upplöstes först sju år senare efter nästan ett halvt sekels strid för självständighet. Bilden är från 2011 i samband med att gruppen meddelade att deras väpnade kamp är över. Arkivbild.

En tidigare ledare för den baskiska separatistgruppen ETA döms till 122 års fängelse för att ha beställt mordet på en officer i den spanska armén i december 1995.

Domstolen finner Maria Soledad Iparragirre Genetxea, känd som "Anboto", skyldig till att ha anskaffat sprängmedel och gett ordern att placera ut bilbomben som dödade officern.

I dådet skadades även fyra andra personer, däribland officerns dotter.

Redan 1999 dömdes en man för att ha placerat bomben under bilen. 2015 togs fallet upp på nytt, då ny bevisning hade framkommit som ledde till att Anboto kunde åtalas. Hon överlämnades till Spanien i september, efter att ha spenderat sju år i fängelse i Frankrike för stöld, utpressning och andra brott som finansierade separatistgruppens attacker.

ETA förde en kamp för baskisk självständighet i över fyra årtionden innan den officiellt upplöstes 2018. Attentat utförda av dess medlemmar hade då krävt mer än 850 dödsoffer.

ETA klassades som en terrorgrupp av EU och USA.

Följ ämnen i artikeln