Nytt nej till dataavtal mellan EU och USA

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-07-16

Österrikaren Max Schrems har i flera år kampanjat mot hur de stora nätjättarna samlar in och hanterar personuppgifter. Arkivfoto.

EU-domstolen slår återigen ner på EU:s dataskyddsavtal med USA.

Fem år efter underkännandet av Safe Harbour-avtalet drabbas nu ersättaren av samma sak.

Torsdagens utslag är det senaste i en lång domstolskamp som den österrikiske aktivisten Max Schrems fört mot framför allt Facebooks insamlande av personuppgifter.

Det ledde 2015 till att det dåvarande så kallade Safe Harbour-avtalet underkändes av EU:s domstol. Nu sker samma sak med efterträdaren Privacy Shield – "integritetsskölden" – som reglerar överförandet av personuppgifter mellan privatföretag i EU och USA.

"Perfekt"

Domstolen anser att skölden inte ger tillräckligt skydd för européer mot statliga övervakningsåtgärder och granskningar i USA.

"Det framgår inte att det föreligger några begränsningar av behörigheten att genomföra dessa övervakningsprogram och att det inte heller finns några garantier för icke-amerikaner som eventuellt omfattas av dessa", heter det bland annat från domstolen.

Max Schrems är nöjd.

– Det ser perfekt ut. Ett av de främsta resultaten är att vi kommer att behöva grundläggande reformer i USA:s övervakningslagar om amerikanska företag vill ha kvar en hyfsad tillgång till EU-marknaden, säger österrikaren till nyhetsbyrån Reuters.

Svar kommer

EU-kommissionen och USA:s regering funderar under tiden på hur man ska agera.

– Vår avsikt är att svara tillsammans och räkna ut hur vi kan anpassa oss till beslutet, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på en presskonferens i Bryssel.

I torsdagens domstolsutslag ges samtidigt tummen upp de standardavtalsklausuler som används för överföring av personuppgifter till tredjeländer. Ett nej till klausulerna hade kunnat få stora konsekvenser för dataöverföring över hela världen.