Därför är coronaviruset så farligt för äldre

Av 105 dödsfall i Italien var medelåldern 81 år

Uppdaterad 2020-03-23 | Publicerad 2020-03-15

När svininfluensan härjade 2009 pekades småbarn ut som en riskgrupp.

Men under coronautbrottet ökar i stället risken att dö med åldern.

Varför är det så olika?

Här är några svar från forskarna.

Att coronaviruset – och sjukdomen covid-19 – är farligare för äldre än för yngre kunde experterna slå fast ganska snabbt.

När WHO och kinesiska smittskyddsinstitutet CCD studerade viruset efter utbrottet i Wuhan, smittans epicentrum, såg det ut så här:

En studie av de första 105 dödsfallen i norra Italien, ett land med en av världens äldsta befolkningar, bekräftade bilden:

Medelåldern för de döda var 81 år.

  • 14.1% av dem var över 90 år
  • 42% var mellan 80 och 89 år
  • 32.4% var mellan 70 och 79 år. Därefter faller siffran kraftigt:
  • 8,4% var mellan 60 och 69 och 2,8% mellan 50 och 59 år.
Källa: Kinesiska smittskyddsinstitutet, CCDC (17 februari). Rapporten baserade sig på de 44 672 människor som bekräftats vara smittade fram till den 11 februari. Av dem hade 1 023 dött enligt CCDC, motsvarande 2,3 procent.

Varför slår sjukdomen så hårt mot äldre? Tidig - och i många fall ännu inte helt bekräftad forskning - ger några svar:

1. Äldre har oftare underliggande sjukdomar

Av de 105 dödsfallen som studerades i Italien var som tidigare nämnts medelåldern 81 år. Men, i två tredjedelar av fallen hade personen minst tre underliggande sjukdomar.

Att underliggande sjukdomar innebär en ökad risk är inte några nyheter. Det har även den kinesiska studien slagit fast:

Källa: WHO och Kina (28 februari), samt Kinesiska smittskyddsinstitutet (17 februari).

Varför siffran för just hjärt-kärlsjukdomar är så hög vet man inte helt säkert. Men en teori är att coronaviruset sätter sig på lungorna, och när lungorna blir sämre ökar påfrestningen på hjärtat – som måste jobba hårdare.

2. Immunförsvaret rasar efter 75

Kroppens immunförsvar försvagas vartefter åren går men enligt Sean Leng på Johns Hopkins University har de flesta människor ett förhållandevis starkt immunförsvar ganska högt upp i åldrarna.

– Studier har visat att för de flesta så är immunförsvaret ganska okej i 60-årsålder, till och med 70-årsåldern. Efter 75 eller 80 går det ganska fort ner, säger han till Vox.com.

3. Äldre som är sjuka bor ofta ihop med andra i samma situation

Det finns även sociala faktorer som gör äldre mer utsatta för coronaviruset. Många äldre lever isolerat och ensamma och ett långt utbrott där anhöriga inte vågar ha närkontakt riskerar att försämra deras livskvalitet ytterligare, skriver Ezra Klein på Vox.

Samtidigt lever många andra äldre, som kanske redan har andra sjukdomar, på grupp- eller vårdboenden. När coronaviruset fick fäste på ett vårdhem i Kirkland utanför Seattle i USA dog minst 13 personer, samtliga av dem äldre. Av de 120 som tidigare bodde på hemmet finns endast 50 kvar.

Mysteriet: Yngre klarar sig

”Vanlig” influensa och svininfluensan kan vara mycket farlig för yngre barn (samt äldre). Men småbarn verkar i princip vara skyddade från corona. Eller, ny data indikerar snarare att barnen får viruset - men mycket milda symptom.

Varför det är så här försöker expertisen nu ta reda på, men ännu inte hittat något svar på. Försök på möss har lett till samma slutsatser som hos människor: barn klarar sig fint, äldre dör, några av dem på grund av en kraftig överreaktion av immunförsvaret som leder till en slags kollaps som kallas cytokinstorm. Det har man även sett hos människor.

– Det är den aggressiva reaktionen från immunförsvaret som skadar dem, till och med mer än själva infektionen. Det är som att polisen skulle skicka insatsstyrkan och sparka sönder dörren vid en liten förseelse, säger Vineet Menachery på University of Texas till Washington Post.

Några av teorierna som forskarna tittar på:

  • Att ungas immunförsvar är starkare
  • Att lungorna hos äldre har utsatts för föroreningar under livets gång och därmed är svagare
  • Att få unga har underliggande sjukdomar som högt blodtryck

Uppmaningen: ”Skydda de äldre”

Folkhälsomyndigheten bytte nyligen taktik i kampen mot coronaviruset. Man ska inte längre testa alla med symptom och sedan försöka spåra smittspridningen. Provtagningen kommer istället fokusera på de som redan är på sjukhus eller är i en riskgrupp. Samtidigt uppmanar man alla att ta extra ansvar för att skydda de som ingår i riskgruppen, till exempel att inte besöka äldre eller redan sjuka i onödan.

– Det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre och riskgrupper inte arbetar om de upplever symtom. Anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboende, och aldrig göra det vid symtom, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten

Symptom på coronaviruset.

GRAFIK: LÄGET I SVERIGE & VÄRLDEN – KLICKA HÄR!

 

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen