Nu lever vi i pandemins tidevarv

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2020-03-11

Coronavirusets utbrott är en pandemi, slår Världshälsoorganisationen (WHO) fast – samma ödesmättade stämpel som Spanska sjukan, Asiaten, Hongkong-influensan och svininfluensan.

– Vi är allvarligt oroliga över de alarmerande nivåerna dels av spridningen och svårighetsgraden, dels av passiviteten, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens i Genève.

Därmed bedömer WHO att virussjukdomen covid-19 kan karaktäriseras som pandemisk.

– Att beskriva situationen som en pandemi förändrar inte WHO:s bedömning av hotet som viruset utgör, det förändrar inte vad WHO gör eller vad länder ska göra.

Över 118 000 personer har smittats och 4 291 avlidit, enligt WHO. Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att antalet smittade och döda kommer att öka de närmaste dagarna och veckorna:

– Vi har aldrig tidigare sett en pandemi som orsakats av ett coronavirus, och vi har aldrig tidigare sett en pandemi som kan kontrolleras på samma gång.

Global samverkan krävs

Enligt WHO har ordet pandemi ingen juridisk betydelse.

– Men att använda begreppet betonar vikten av att världens länder samarbetar öppet med varandra och bildar en enad front i våra ansträngningar för att få situationen under kontroll, säger smittspridningsexperten Nathalie MacDermott vid King's College London till Reuters.

Mark Woolhuse, professor i epidemiologi, på universitet i Edinburgh, fyller i:

– Det står nu klart att (virussjukdomen) covid-19 kommer att vara med oss en ansenlig tid och att de åtgärder vi vidtar måsta vara sådana som vi kan leva med under en förlängd period.

På 1900-talet plågades världen av tre stora pandemier: Spanska sjukan, Asiaten och Hongkong-influensan. Även influensan A(H1N1), den så kallade svininfluensan, med utbrott 2009 orsakade en pandemi.

Kina utökar karantän

Runt om i världen hade länder – redan före WHO:s pandemibesked – vidtagit en rad åtgärder i försök att bromsa smittspridningen.

Kina beslutade att alla ankommande till huvudstaden Peking från andra länder ska sättas i karantän i två veckor, enligt Zhang Qiang vid stadens lokala myndigheter rapporterar AFP.

Sedan tidigare gällde att människor från länder som drabbats hårt av coronaviruset, bland dem Sydkorea, Italien och Japan, måste sättas i karantän i två veckor.

När president Xi Jinping häromdagen besökte staden Wuhan, utbrottets källa, sade han att spridningen av coronaviruset i praktiken har tyglats.

Antalet nya smittfall har minskat dramatiskt de senaste veckorna. Men dödstalen ökar åter så smått – vilket kinesiska myndigheter förklarar med att smitta från andra länder kommer tillbaka till Kina.

Vissa företag har fått tillstånd att återuppta sin verksamhet i Wuhan. Människor får dock fortfarande inte lämna Wuhan eller provinsen Hubei, och skolorna fortsätter hålla stängt.

Visumstopp i Indien

Indien drar in alla visum till den 15 april, meddelar regeringen. Undantag görs bland annat för diplomater, anställda inom FN och internationella organisationer, skriver Reuters.

Ryssland inför restriktioner i flygtrafiken med Italien, Tyskland, Frankrike och Spanien från och med den 13 mars, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC rapporterade på onsdagen 987 smittfall, en ökning med 291 från förra noteringen. Dödsfallen har ökat med fyra till 29, enligt Reuters. Spridningen finns i 38 delstater samt i District of Columbia, som omfattar huvudstaden Washington.

WHO:s verkställande direktör Michael Ryan säger att läget i det slutna Iran är "mycket allvarligt". Han efterlyser mer kontroll och omsorg av de sjuka, enligt Reuters. Iran har rapporterat 237 döda, men siffrorna bedöms osäkra.

Coronasmitta finns i alla arabiska gulfstater, men hittills har de klarat sig utan dödsfall, enligt Reuters.

Isoleras vid ankomst

Argentina, Colombia och Peru har beslutat att resenärer från de värst drabbade länderna kommer att isoleras vid ankomst, enligt AFP.

För Argentinas del gäller två veckors isolering för anländande från Kina, Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Japan, Sydkorea och USA.

– Detta är inte frivilligt, det är inte en rekommendation. Den som inte lyder begår ett brott som riskerar allmänhetens hälsa, sade president Alberto Fernández till radiostationen FM Delta.

Argentina blev det första landet i Latinamerika med ett coronarelaterat dödsfall, en 64-årig man som anlände till Buenos Aires från Frankrike.

Ännu skrämmer inte siffrorna från Latinamerika. Flest smittade, 34 personer, rapporteras från jättelandet Brasilien.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen