Leah, 15, slåss för klimatet i Uganda

Prisades av Amnesty International

Uppdaterad 2019-09-20 | Publicerad 2019-09-19

Leah Namugerwa, 15, är en ledande klimataktivist i Uganda.

Leah Namugerwa har just fyllt 15 år men är redan en förebild för unga i Uganda. Som ung aktivist gör hon sitt yttersta för att rädda klimatet – och inspireras av Greta Thunberg.

I veckan delades Amnesty Internationals finaste pris, ”Ambassador of conscience award”, ut. Utmärkelsen gick till klimataktivisten Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future för sitt ”enastående ledarskap”. I Uganda var det Leah Namugerwa som tog emot priset – en person som inspirerats av den svenska miljökämpen.

– Om vuxna inte vill leda oss så får jag och andra barn leda dem. Varför ska jag se på när klimatorättvisor tillåts ske framför mina ögon? säger Leah Namugerwa enligt nyhetsbyrån AFP.

Valde bort födelsedagsfirande

Hon har precis fyllt 15 år men valde bort ett traditionellt födelsedagsfirande. I stället gav hon sig ut och planterade 200 träd.

Leah Namugerwas hektiska schema består till stor del av skola, protester och föredrag om klimatet. Nu leder hon en kampanj för att få igenom ett förbud mot plastpåsar i Uganda.

– Det som fick mig oroad och engagerad i den här kampanjen är klimatförändringarna och dess effekter på våra liv. Vi har fått uppleva höga temperaturer som aldrig tidigare, och översvämningar… sjukdomar som sprider sig, säger hon till AFP.

Global klimatstrejk i 150 länder

I februari genomförde hon sin första skolstrejk för klimatet, helt själv i en förort till huvudstaden Kampala. Nu får hon sällskap av flera ungdomar varje vecka. Leah Namugerwa menar att det är viktigt att unga tar ställning.

– Om vi inte gör det så är vår framtid inte garanterad. Dagens ledare kommer att vara borta men vi kommer vara kvar och lida till följd av deras passivitet.

Leah Namugerwa berättar att hon, trots kritik från andra, alltid stöttats av sina föräldrar. Nu på fredag ska hon delta i den globala klimatstrejken som väntas engagera klimataktivister i omkring 150 länder.