Översvämningar, jordskred och snökaos i Norge

Av: TT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Statens vegvesen
I Sognefjellet ligger snön tjock.

Det blåser, regnar och snöar kraftigt i västra Norge. Hårda vindar har slagit mot Vestlandet som drabbats av översvämningar och stängda vägar.

Störst bekymmer har regnet orsakat. Flera vägar i Vestlandet har svämmats över och jordskred har inträffat, skriver VG.

– Det har varit ganska hektiskt. Vi har fått in många anmälningar om stora mängder vatten, ras och älvbredder som svämmat över, säger Tatjana Knappen, vid polisen, till tidningen.

Norges vatten- och energimyndighet (NVE) har höjt varningsnivån för översvämningar och jordskred till den näst högsta i delar av Vestlandet och Nordvestlandet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Det finns inga rapporter om några större jordskred och på söndagen var det endast mindre vägar som var avstängda, enligt Statens Vegvesen.

I fjällområdet Sognefjellet är temperaturen lägre och där ligger snön tjock.

– Det är säkert 40 centimeter tung snö här nu, så det är bara att spänna på sig skidorna, säger Ove Nestvold, chef vid Sognefjellshytta till VG.

Under söndagen väntas hårda vindar innan ovädret rör sig mot Sverige. En klass 1-varning för vind är utfärdad för hela Västergötland utom Sjuhäradsbygden och i byarna kan vindstyrkan nå över 21 meter per sekund, enligt SMHI.

Publicerad: