Bildanalys avslöjar: Kim kan vara på gång med nya robottest

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Satellitbilder visar att Nordkorea kan ha byggt ut en viktig vapenanläggning, rapporterar NBC News.

USA oroar sig för att diktaturen återupptagit sin satsning på långdistansrobotar.

Enligt en analys av satellitbilderna som NBC News tagit del av håller nordkoreanerna på att montera en avfyrningsramp för långdistansrobotar.

Fabriken – som utåt sett producerar civila och militära fordon – ligger i Pyongsong, drygt tre mil nordöst om huvudstaden Pyongyang, och har besökts av diktatorn Kim Jong-un vid flera tillfällen.

”Vi tror att Nordkorea reser den här strukturen i samband med att anläggningen håller på att producera eller modifiera ramper för ICBM”, skriver professor Jeffrey Lewis vid Middlebury Institute of International Studies i analysen, enligt NBC.

ICBM står för interkontinental ballistisk robot.

1 av 4 | Foto: Planet Labs Middlebury Institute
En satellitbild från 19 december som visar den nya byggnaden som misstänks vara en vapenanläggning.

Oro över nya test

I en intervju med NBC News förklarar Jeffrey Lewis att även aktivitet på flera andra platser i landet tyder på att diktaturen håller på att utöka robotprogrammet.

– Fler system, fler byggnader, större förmåga, säger han till tv-kanalen.

Uppgifterna kommer samtidigt som USA:s militär och underrättelsetjänst oroar sig över att Kim Jong-un snart tänker ge grönt ljus åt nya test av långdistansrobotar.

Om det sker är det ett rejält bakslag för den amerikanske presidenten Donald Trump.

Nordkorea stoppade sina kärnvapen- och långdistansprojekt 2017. Men efter en tid av diplomatisk kontakt har sprickan mellan länderna blivit tydlig under hösten – med hårdare ton, strandade samtal och test av kortdistansvapen.

Har utlovat julklapp

Kim Jong-uns regim utlovade nyligen en ”julklapp” till amerikanerna. Washington har fått till årsskiftet på sig att acceptera Pyongyangs krav på återupptagna samtal om kärnvapennedrustning.

General Charles Brown, ansvarig för USA:s flygvapen i Stilla havet, tolkar det som ett hot om nya robottest, rapporterar NBC News.

– Jag förväntar mig någon typ av ballistisk långdistansrobot, sa han i förra veckan.

Enligt Charles Brown är flygvapnet redo om det skulle avfyras en robot.

– Mycket av det vi gjorde 2017 kan vi enkelt damma av.

Kim Jong-un har i dagarna träffat regeringspartiet och sin högsta militärledning. Syftet var att diskutera politiska och militära åtgärder för att ”stärka landets militära styrka”, uppger den statliga propagandabyrån KCNA.

Publicerad:

LÄS VIDARE