Kina stoppar oberoende utredning av virusets ursprung

Publicerad 2020-04-25

Kina vill inte ha någon oberoende utredning av coronavirusets ursprung.

Kinesiska toppdiplomaten i Storbritannien Chen Wen säger till BBC att det skulle ta fokus från att bekämpa pandemin.

– Det skulle inte leda till något gott för någon.

Den kinesiska toppdiplomaten menar att en oberoende utredning av ursprunget är politiskt motiverad. Och att det skulle påverka hela världens förmåga att försöka bromsa smittspridning.

– Vi bekämpar viruset just nu, vi koncentrerar alla våra ansträngningar på det. Varför ens tala om en utredning av det här?, säger Chen Wen till BBC.

– Det skulle inte bara avleda uppmärksamheten, det skulle avleda resurser.

Den nya coronaviruset som hittills bekräftats smitta 2 789 315 människor och skördat 195 775 människoliv, enligt Johns Hopkins statistik, ska ha uppstått i kinesiska Wuhan.

Virusets exakta ursprung är inte klarlagt.

Viruset ska ha spridits från en så kallad våtmarknad i den kinesiska mångmiljonstaden. På en våtmarknad hålls såväl levande som döda djur i väntan på säljas som mat. På marknaden i Wuhan ska det bland annat ha funnits levande rävar och vargungar samt ormar, råttor och fladdermöss till salu.

Trump: Kunde stoppats

Viruset tros ha spridigt via fladdermöss till myrkottar till människor.

Men det exakta ursprunget är inte klarlagt vilket lett till en flera teorier och konspirationer. Bland annat finns ett högteknologiskt forskningslabb som har tillstånd att hantera farliga virus i staden, inte långt från marknaden. Där har det också forskats på just coronavirus och deras koppling till fladdermöss.

President Donald Trump har pekat ut den kinesiska regeringen som i allra högsta grad ansvariga för att utbrottet utvecklats till en pandemi.

– Det kunde ha stoppats i Kina innan det här började, men det gjorde det inte. Och nu lider hela världen på grund av det, säger Trump.

– Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag. Men om de medvetet var ansvariga, ja jag menar, då är det säkert att det skulle bli konsekvenser.

Han har också stoppat USA:s stöd till världshälsoorganisationen WHO med motiveringen att de varit för flata mot Kina.

Tågstation i Peking.

EU-rapport mildrar kritiken

Samtidigt släppte EU i veckan en rapport där de mildrat kritiken mot Kina i den publicerade version jämfört med den första. Det skriver New York Times som tagit del av den första versionen där exempel på hur Kina spridit desinformation listades.

Till exempel att de anklagat USA för att spridit viruset över världen.

”Kina har fortsatt att driva en global desinformationskampanj för att skifta skulden för pandemin och förbättra sin internationella image”, stod det i rapporten.

Något som togs bort efter att Kina hotat med att vidta åtgärder om rapporten publicerades i sin dåvarande form, skriver New York Times.

Det ekonomiska utbytet mellan Kina och EU var innan coronapandemin på drygt 16 miljarder kronor – om dagen.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen