Löfven: Agera om uteserveringen är för full

Statsministerns uppmaning: Kontakta din kommun

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-22

En bild från centrala Stockholm visar en solig och fullsatt uteservering.

Går du förbi en sådan bör du agera, uppmanar både statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Jag har själv påpekat för krögare att jag tycker det ser för trångt ut, säger Carlson.

Kvinnor och män kisar i solen. De sitter i vita soffor, sippar ur sina glas och verkar trivas.

Ett annat år kunde fotot från en välbesökt uteservering i centrala Stockholm enbart ha illustrerat något positivt. Men under den pågående pandemin anser Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att det som syns kan vara skäl nog att stänga restaurangen.

Fullsatt uteservering i centrala Stockholm.

– Åtminstone till höger i bilden, som det ser ut, så är en generell bedömning att här är man för hopträngd. Här borde man göra något åt det, säger Carlson.

Borde restaurangen stänga om det ser ut så här flera dagar i rad?

– Ja, om man får en tillsägelse och inte rättar sig efter den så så tycker jag att det är läge att pröva för att man stänger den.

Löfven: Det är enklast

Kommunerna ansvarar för tillsynen av sina krogar. Håller inte gästerna det rekommenderade avståndet på två meter till varandra kan de kräva att krögaren snarast åtgärdar problemet. Sker inte detta kan kommunen, tillsammans med de regionala smittskyddet, stänga restaurangen redan samma dag.

Statsminister Stefan Löfven på onsdagens pressträff.

Men vanliga medborgare kan också göra en insats. Statsminister Stefan Löfven uppmanar alla att agera om de går förbi en allt för välbesökt uteservering.

– Jag tycker att man kan kontakta sin kommun, den delen av kommunen som har det ansvaret. Det är det enklaste man själva kan göra. Att säga: nu är det så här på den här restaurangen, säger statsministern.

Johan Carlson har tagit det ett steg längre. Åtminstone en gång har generaldirektören, som bor i Uppsala, vänt sig till personalen och bett dem separera de tätt sittande sällskapen.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

”Kanske går in och pratar med ägaren”

– Jag gjorde det som gäst helt enkelt. Det har varit okontroversiellt. Men i andra hand får man vända sig till kommunen, säger han.

Sa du vem du var vid det tillfället?

– Nej, det var mer som allmänhet. Om man vill gå till ett ställe och sätta sig och det ser för trångt ut så känns det inte så trevligt.

Socialminister Lena Hallengren sneglar ofta på uteserveringar för att se hur föreskrifterna följs. Hon betonar att det viktigaste en privatperson kan göra är att vända sig till kommunen, men utesluter inte att hon själv skulle prata med krögaren om hon upplevde att de inte skötte sig.

– Jag är inte tillsynsmyndighet, men vi får väl se. Jag kanske går in och pratar med ägaren och frågar om de inte läst föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten, säger hon.

PODD Så styr oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. När efterfrågan inte längre finns i samma utsträckning, då rasar priset. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen