Man häktad för planer på advokatmord

TT

Publicerad 2020-04-23

Polisavspärrningar på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm, i samband med mordförsöket på advokaten 2019. Arkivbild.

En 18-årig man har häktats av Stockholms tingsrätt misstänkt för stämpling och förberedelse till mord hösten 2018, riktat mot en advokat i Stockholm.

Samme advokat utsattes för ett mordförsök hösten därpå, den 6 september 2019. Han sköts då med ett skott i buken i närheten av sin bostad på Kungsholmen. En 54-årig man dömdes förra veckan till tolv års fängelse för det mordförsöket.

Även en kvinna misstänks för stämpling och förberedelse till mord 2018, och hon anhölls under onsdagen. Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten ska ytterligare förhör genomföras med henne, och en eventuell häktningsförhandling kan komma att ske tidigast fredag eftermiddag.

Kvinnan är också misstänkt för anstiftan till mordförsöket 2019. Åklagaren begärde henne häktad några dagar efter den händelsen, men tingsrätten valde att släppa kvinnan på fri fot då den ansåg att bevisningen inte räckte till.