Karar skänker munskydd till riskgrupper

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Personer i en riskgrupp för coronaviruset kan få gratis munskydd.

Malmöbon Karar Al Husseini skänker nämligen skydd till behövande.

– Jag har tillgång till munskydd, de har inte det och då vill man hjälpa till, säger han.

Karar Al Husseini, här med sin son, skänker munskydd till personer i riskgrupper.
Foto: Privat
Karar Al Husseini, här med sin son, skänker munskydd till personer i riskgrupper.

I julas låg Karar Al Husseini bakom ett initiativ där hemlösa i Malmö bjöds på gratis kebab, shawarma och falafel på julafton. Samhällsengagemanget har därefter fortsatt under coronakrisen.

Via sitt företag, Sveriges Mobil - Lindängencentrum, har han bland annat skänkt 2 000 munskydd till akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus (SUS).

Nu delar Karar Al Husseini också ut gratis munskydd till personer som befinner sig i en riskgrupp för covid-19.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

– Det är för att vi har tillgång till munskydden här men än mer för att jag har många i min familj som är i en riskgrupp. Då har andra säkert det också. Jag har tillgång till munskydd, de har inte det och då vill man hjälpa till, säger Karar Al Husseini.

Fem stycken gratis

I ett Facebookinlägg har han gått ut med informationen att de säljer munskydden i boxar med 50-pack för 8 kronor styck. Priset de köpte in munskydden för.

Personer i en riskgrupp får däremot fem stycken munskydd gratis.

– Vi valde fem gratis så att det inte blir att någon missbrukar det, säger han.

Innan den stora bristen på munskydd bröt ut över hela världen hade företaget på Lindängen köpt in cirka 6 000 munskydd. Förutom att delas ut till vården och personer i riskgrupper har de även delats ut till organisationer som hjälper exempelvis hemlösa.

Vill nå äldre

Förutom att förhindra att gesten missbrukas var fem gratis munskydd en naturlig summa, då boxarna med 50 munskydd består av tio mindre förpackningar med fem munskydd i vardera.

– De äldre som inte har tillgång till det är dem som jag vill nå ut till. Egentligen brukar man få mer än fem stycken, bara det kommer till rätt personer.

Skickar ni ut munskydden då?

– Vissa av dem skickas och för vissa kommer deras barn eller någon annan för att hämta upp dem. Jag har skickat munskydd till Norrköping, Göteborg, Stockholm och till och med innanför Malmö när de inte haft någon som kan hämta upp dem.

Kontakt sker via nätet

Efter erbjudandet om gratis munskydd till personer i riskgrupper har Al Husseini fått motta en stor mängd meddelanden från personer som vill ha munskydd.

Historier om cancer, hjärtproblem, nedsatt immunförsvar och astma varvas i inkorgen.

– Längst nere på inlägget har jag skrivit ”Snälla, utnyttja inte det här”. För jag vet inte om man är i en riskgrupp eller inte. Det är bara att man ska vara ärlig och inte ljuga i den här situationen.

Munskydden som delas ut har tre lager och även om de inte ger något fullständigt skydd mot coronaviruset uppmanar Karar ändå personer att använda dem.

– Det går igenom allt men minsta lilla är bättre att använda än ingenting.

Publicerad:

LÄS VIDARE