Polisen ser coronaeffekt på brott

Victor Blomdahl/TT

Publicerad 2020-06-16

Polisen har noterat en minskning i antal brottsärenden under våren. Arkivbild.

Polisen ser en tydlig coronaeffekter på antalet inkomna brottsärenden under våren. Men med värmen tycks siffrorna återgå till det normala, noterar myndigheten.

Under mars och april månad har polisen sett en minskning av antalet brottsärenden.

– Vi gör jämförelser månadsvis och där kan vi se att med coronapandemin är det en minskning på en del brottstyper, säger Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Corona.

Normalisering

Men under maj månad ser man en återgång till mer normala nivåer. Polisen ser fortfarande en coronaeffekt, men den börjar avta. Antalet inkomna ärenden till polisen i maj 3,8 procent lägre än under maj i fjol.

– Vi ser att vi börjar närma oss vad man kan kalla mer normala nivåer, säger Per Engström.

Det finns skillnader i vilka typer av brott som polisen fått in jämfört med i fjol. Bedrägeribrotten tycks minska kraftigt jämfört med samma period 2019. Men antalet narkotikabrott skjuter i höjden.

Ligor kan återkomma

– Det är svårt att säga vad det beror på. Narkotikabrotten kan bero på att polisen har fler resurser att utreda de brotten när de andra brottsärendena minskar, säger Per Engström.

Att människor har hållit sig mer hemma kan vara en anledning till att exempelvis tillgreppsbrott, alltså stölder, minskat.

Sedan finns det andra aspekter som kan vara intressanta för polisen att följa om coronarestriktionerna skulle lätta ytterligare.

– Exempelvis kan man kanske se om det är så att det varit färre stöldligor som varit här när gränserna varit stängda, och om de kommer tillbaka när gränserna öppnar upp igen, säger Per Engström.

Följ ämnen i artikeln