Regionernas oro inför sommaren – patienter kan behöva transporteras

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-06-09

Flera regioner i Sverige oroas över att reserestriktionerna inom landet släppts.

Ett ökat inflöde att semestrande turister riskerar att belasta vården hårt.

– Vi har fått uppdrag att stödja samordningen som kommer behövas, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under tisdagens presskonferens.

Den senaste tidens reserestriktioner inom Sverige hävdes förra veckan. Från den 13 juni är det fritt fram att resa inrikes. Det gör att flera regioner ser med oro på de kommande semesterperioderna med ett ökat inflöde av resande turister.

Under tisdagens presskonferens lyftes frågan och bland annat Region Kalmar och Region Halland oroar sig för att inte klara det ökade trycket på vården. De varnar för att man kan komma att misslyckas med att hantera antalet patienter och behöva nyttja hjälp från andra regioner.

– I samband med ändrade reserestriktioner i förra veckan fick vi uppdrag att stödja samordningen som kommer behövas, det kommer behövas även i mindre regioner, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under presskonferensen.

Socialstyrelsen: ”Plan presenteras på fredag”

Johanna Sandwall lovade att den planen kommer att presenteras på fredag. Enligt Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, har även Folkshälsomyndigheten fått i uppdrag att se över hur de mindre regionerna ska kunna stödjas med smittspårningsresurser.

– Det kommer göra att trycket på vården minskar, sa Anders Tegnell.

Johanna Sandwall, till vänster om Anders Tegnell.

Han poängterade även att smittspridningen kan komma att öka de kommande månaderna och poängterade vikten att allmänheten fortsätter följa råden från Folkhälsomyndigheten och inte slappnar av.

– Resorna i sommar kan innebära ökad smittspridning, det gäller att komma ihåg att råd och rekommendationer i samband med resor ligger kvar, sa han.

Planerar tillgängliga transportresurser

Enligt Socialstyrelsen finns just nu 738 disponibla intensivvårdsplatser i landet och att variationen är stor bland kommunerna. Nu planeras för behovet av att transportera patienter.

– Man planerar för sommaren, med kapacitet och tillgängliga transportresurser, för att ha tillgänglig nationell kapacitet. Utöver det sker analys och förberedelser inför regeringsuppdraget om att stödja samordning av intensivvård, covid-19 och andra resurser som kan bli belastade i sommar efter perioden under vården, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Även MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har analyserat sommarens behov.

– Vi har identifierat tre olika delar. Ökad samverkan inom myndigheter, bygga upp uthållighet i verksamhet och säkerställa krisledningsförmågan. Pandemin kan bli långvarig, därför måste vi fortsätta med gemensamma ansträngningar, sa Anneli Bergholm Söder, chef operativa avdelningen.

PODD Detta vet vi - och detta vet vi inte om coronaviruset

Det är nu drygt sex månader sedan det nya coronaviruset Sars-Cov-2 upptäcktes. Under de här månaderna har stater och myndigheter pumpat in pengar i olika forskningsinitiativ, för att vi ska lära oss mer om viruset men det är fortfarande en hel del som är höljt i dunkel. Vad vet vi - och vad vet vi inte om coronaviruset?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen