”Flygande bil” har testats i Japan

Publicerad:

NYHETER

På fredagen visades en ”flygande bil” upp för presskåren i Tokyo. Farkosten, som i ärlighetens namn påminner om en bemannad drönare, genomförde en flygning på fyra minuter och höll sig två meter över marken.

Bilden av framtiden innehåller ofta flygande bilar. Det kan kännas klichéartat, men nu kan det bli sanning. I fredags visade man upp en ”flygande bil” i den japanska huvudstaden Tokyo, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt företaget SkyDrive som tagit fram den drönarlika farkosten kan den vara helt färdigställd 2023.

– Det finns fler än hundra projekt med flygande bilar, men bara en handfull har lyckats flyga med en person ombord. Jag hoppas att många ska vilja köra den och känna sig säkra, säger företagets vd Tomohiro Fukuzawa till AP.

Så här ser farkosten ut.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Så här ser farkosten ut.

Genomförde flygning

Under pressflygningen höll sig farkosten, och föraren, sig svävande i fyra minuter och flög två meter ovanför marken i ett inhägnat område.

Farkosten kan enligt företaget flyga i fem till tio minuter, men man siktar på minst 30 minuter för att få större genomslag på marknaden.

Foto: SkyDrive
Flygningen varade i fyra minuter.

Sanjiv Singh, professor på Robotics Institute vid Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh, USA, säger att mycket måste hända innan ”flygande bilar” blir stort.

– Om de kostar tio miljoner dollar så kommer ingen att köpa dem. Om de flyger i fem minuter så kommer ingen köpa dem. Och om de kraschar från himlen då och då, så kommer ingen att köpa dem, säger Sajniv Singh till AP.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN