75-årige Kjell misshandlades av bärplockare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Liggande i gräset med hjärnskakning och blödande mun såg Kjell Rudolphis gruppen av bärplockare fly i sina bilar.

Han hade bett dem lämna hans privata mark, då misshandlades han svårt.

– Adrenalinet gjorde att jag inte upplevde rädsla eller smärta, det var känslor som kom senare, säger han.

Kjell Rudolphi, 75, bor på landet utanför Hudiksvall. Han har ingenting emot bärplockare, det vill han ha sagt. Bara de som gång på gång blockerar hans väg med bilar och rör sig på, och alldeles intill, hans tomt. Flera gånger har han och sambon Margareta Carlstrand uppmanat bärplockarna att åka någon annanstans.

– Tidigare har de sagt ”no problem” och åkt vidare, men inte i torsdags.

Kjell Rudolphi och Margaretha Carlstrand misshandlades av bärplockare.
Foto: PERNILLA WAHLMAN
Kjell Rudolphi och Margaretha Carlstrand misshandlades av bärplockare.

När Margaretha Carlstrand på förmiddagen för tredje gången skulle be bärplockarna åka vidare förvandlades situationen från lugn till hotfull och därefter direkt farlig.

– Polisen rekommenderar att man inte konfronterar inkräktare utan istället ringer 112 eller 114 14, men hittills vid två sådana tillfällen har polisen inte kommit, säger Kjell.

– När jag kom dit följde jag polisens råd att fotografera bilarna. Då började fler och fler människor strömma till. De ryckte och slet i mig.

– Vi sa att polisen är på väg, då körde de fram sina bilar. Andra sprang runt och skrek och knuffade och ryckte i våra kläder.

Margaretas bil stod i vägen för de flyende bärplockarna. En av skrek på henne och hämtade en påk i skogen som han gick till attack med. Margareta träffades av ett slag på axeln.

– När jag försökte skynda till undsättning omringades jag. Jag har ingen uppfattning om hur många de var, men Margaretha säger att det rörde sig om minst 15 personer.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
Kjell Rudolphi och Margaretha Carlstrand.
Foto: PERNILLA WAHLMAN
”När jag försökte skynda till undsättning omringades jag. Jag har ingen uppfattning om hur många de var, men Margaretha säger att det rörde sig om minst 15 personer,” säger Kjell Rudolphi.

Kjell berättar hur han slogs till marken och hur en av männen satt över honom och slog i ansiktet samtidigt som andra sparkade på hans kropp.

Därefter har Kjell en minneslucka.

– Margareta har berättat att jag ytterligare en gång blev kastad i marken, men jag har inget minne av det.

Foto: Privat
Kjell Rudolphi, 75, blev slagen i ansiktet samtidigt som flera män sparkade på hans kropp.

Till sist ryckte en av männen åt sig nycklarna till Margaretas bil och backade ner den i diket. Därefter flydde gruppen från platsen.

Paret berättar sin historia främst för att varna andra som bor på landet. När Kjell Rudolphi läst om dödsskjutningar och våld i storstan har han alltid tyckt synd om folk som måste vara rädda.

– Nu är det jag som ska vara rädd. Det här var en grupp på omkring 30 personer, när jag frågat dem tidigare har de sagt att de är från Bulgarien.

– Jag vill inte hänga ut alla bärplockare, men de här individerna är uppenbart våldsamma och jag vill inte att någon annan ska råka ut för samma sak som jag.

Foto: PERNILLA WAHLMAN

Polisen hade fortfarande på måndagen inte gripit någon misstänkt för misshandeln. Inte heller har någon tagits in till förhör.

– De hade fyra personer som skulle tas med till förhör, men det har inte skett än, säger förundersökningsledaren Tomas Sandin.

Han säger att det under flera år förekommit incidenter där bärplockare är inblandade.

– Men jag har aldrig hört talas om att det gått så här illa.

Kjell Rudolphi hoppas, men vågar inte tro, att de som misshandlade honom åker fast.

– Jag har lämnat både signalement och bilder på personerna, dessutom har polisen registreringsnummer på bilarna. För min och andras trygghet hoppas jag verkligen att polisen lägger lite resurser på att lösa det här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN