Coronaviruset sprids som en löpeld i USA

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-06-26

Strippklubbar, sommarlovsläger, kasinon och kyrkor. På sådana platser sprids nu det nya coronaviruset i USA.

Under torsdagen noterades omkring 40 000 nya fall under en enda dag. Det är ett mörkt rekord i landet – som ändå på många platser fortsätter att öppna upp efter vårens nedstängning.

En pingstkyrka i Oregon, ett kristet sommarläger i Colorado och Las Vegas välkända spelhålor. Det är några av de platser som har visat sig vara nya kluster för smittspridning i USA, enligt The New York Times.

På torsdagen rapporterades det högsta antalet nya fall av covid-19 under en enskild dag, omkring 40 000 (det finns viss variation i den statistik som förs av myndigheter och universitet). I Texasstaden Houston finns nu nästan inga intensivvårdsplatser och i delstaterna Oklahoma, South Carolina, Kalifornien, Texas och Florida har nya oönskade rekord i antalet sjuka satts.

– I Florida har man öppnat upp helt, vilket är olyckligt. Att låtsas som att sjukdomen inte finns är galet, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Vägrar munskydd

Men för amerikaner är det sannolikt inte lätt att veta hur man ska agera, eftersom påbuden spretar.

President Donald Trump slår sig ofta för bröstet och säger att han och Vita huset har hanterat viruset storartat. Men han har fått stark kritik för sitt agerande – för bristande beredskap, testning och nationell samordning. Och för beslutet att börja öppna upp USA i maj, även om mycket av ansvaret lades på delstaternas guvernörer. Vissa av dem, som New Yorks Andrew Cuomo, är ytterst försiktiga och öppnar successivt. Andra – som Texas Greg Abbott som står Trump nära – var snabba med att ge grönt ljus för en återgång till "vanligt liv". På fredagen meddelade han dock att Texas återöppning sätts på paus, i ljuset av den stegrande smittspridningen.

Presidenten själv frångår smittskyddsexperternas råd, han håller kampanjmöten inomhus och vägrar att ha på sig munskydd. Det har fått vissa av hans anhängare att tvivla på såväl smittskyddsrestriktionerna som virusets existens.

– Visst är det valrörelse där men det är både förfärligt och farligt att han framträder utan munskydd, säger Elgh.

Virus eller ekonomi?

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, instämmer. Han noterar att det i USA finns en uppenbar konflikt mellan de som ser virussmittan som fara och de som ser en dalande ekonomi som en än värre fara. Näringslivsivrarnas påtryckningar ledde till att landet öppnades upp för tidigt, enligt von Schreeb.

– Syftet med en nedstängning är att vinna tid så att man kan vidta åtgärder för att skydda samhällets svagaste och förbereda sjukvården. Men det är helt uppenbart att man inte har lyckats med det i USA, säger han.

Resultatet kommer som ett brev på posten i form av ökad smittspridning när samhället slår upp portarna. Trump hävdar att skälet till att antalet fall av covid-19 nu stiger kraftigt är att man i USA har utökat testmöjligheterna. Men sjukvården i många delstater går på knäna och experter säger emot.

– Det här är inte en produkt av utökat testande, säger Michael Osterholm, chef för centret för infektionsspridning vid University of Minnesota, till nyhetskanalen CNN.

Delstatskarantän

Anthony Fauci, som ofta beskrivs som landets ledande smittskyddsexpert, sade nyligen att de närmaste veckorna blir kritiska i ljuset av den stora ökningen av coronafall i främst i södra och västra USA.

– Plan A: gå inte in i en folksamling. Plan B: om du ändå gör det, ha på dig munskydd, var Faucis råd till sina landsmän när han i veckan frågades ut i representanthuset.

I flera delstater agerar lokala ledare och följer hans råd. I Nevada blir munskydd i det offentliga nu obligatoriskt, även för besökande spelare i Las Vegas. Och delstaterna New York, New Jersey och Connecticut, som i våras kämpade med stora virusutbrott, har på egen hand infört två veckors karantän för inresande från nio delstater där smittan nu ökar.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS