20 identifierade efter urspårad demonstration

TT

Publicerad 2020-07-07

Knuten näve med svart handske framför ridande polis som skingrar demonstranter i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg. Polisen upplöste demonstrationen, men många av de 2 000 deltagarna tågade ändå vidare genom staden, och oroligheter uppstod bland på flera platser. Arkivbild.

Över 20 personer har identifierats av polisen efter den urspårade Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i början på juni. De är nu misstänkta för brott i samband med upploppen som följde under kvällen.

– Vi har hämtat in ett jättestort filmmaterial, allt från polisernas kroppskameror till allmänhetens filmer och sådant som lagts ut i sociala medier, säger Anna Kildebo som leder den särskilda utredningsgruppen inom polisen till GT.

Omkring 2 000 personer samlades på Heden i Göteborg för att manifestera stöd för Black lives matter-rörelsen. Men senare på kvällen urartade situationen med upploppsliknande scener i centrum.

Polisen har startat en särskild utredningsgrupp som utreder brotten. De arbetar med flera möjliga rubriceringar som våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, skadegörelse och grov stöld.

– Vi har identifierat en mängd personer som befunnit sig på plats. Av dem har vi hittills identifierat drygt 20 personer som är misstänkta för brott, säger Anna Kildebo.

Det kan komma att handla om fler misstänkta. Förhör med misstänkta har ännu inte börjat hållas i någon större omfattning. I samband med upploppen anhölls fem personer, varav fyra fortfarande är misstänkta.

Följ ämnen i artikeln