Johnson: Vi kommer inte svika Hongkongs folk

TT TT-Reuters

Publicerad 2020-06-03

Demokratiaktivisterna Joshua Wong (till vänster), Sunny Cheung (mitten) och Nathan Law med ett plakat som uppmanar europeiska ledare att ta strid mot Kinas planer på att beskära Hongkongs autonomi genom en ny nationell säkerhetslag.

Storbritannien kommer inte att svika Hongkongs befolkning om Kina gör slag i saken och inför en omstridd nationell säkerhetslag, enligt premiärminister Boris Johnson.

Nära tre miljoner Hongkongbor skulle i så fall ges möjligheten att flytta till Storbritannien, lovar han.

Kinas parlament beslutade i förra veckan att införa en nationell säkerhetslag för Hongkong, som bland annat skulle göra det olagligt att ägna sig åt uppvigling och terrorism.

Bedömare har beskrivit lagen som slutet för den tidigare brittiska kronkolonins relativa självständighet och frihet, och utspel från Peking om att demonstranter i Hongkong ägnat sig åt "terrorism" har fått många att fråga sig vad den kinesiska regimen egentligen lägger i begreppet.

Får flytta till Storbritannien

Nu lovar Storbritanniens premiärminister att inte vända ryggen åt Hongkongborna om Kina gör verklighet av sina planer. I en debattartikel i South China Morning Post (SCMP) skriver han att de runt 350 000 personerna med så kallade BNO-pass (British National Overseas), samt ytterligare 2,5 miljoner Hongkongbor, i så fall får rätt att flytta till Storbritannien i tolv månader, en period som senare kan förlängas.

Dessutom ska personerna få rätt att arbeta, vilket kan leda till ett fullvärdigt brittiskt medborgarskap.

Överlämnades till Kina

Hongkong var under brittisk överhöghet i över 150 år, men lämnades över till Kina 1997. Peking gav då ett bindande löfte att bevara de fri- och rättigheter som Hongkongborna åtnjöt inom ramen för devisen "ett land, två system". Johnson skriver att den nya lagen skulle kringskära Hongkongs frihet och "dramatiskt urholka dess autonomi".

Förra veckan tillkännagav USA:s president Donald Trump att den amerikanska regeringen kommer att sluta särbehandla Hongkong positivt, då man inte längre anser att regionen kan betraktas som självbestämmande.