Genombrott i vaccinarbete mot coronaviruset

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-05

Forskare kan ha fått ett genombrott med ett vaccin mot coronaviruset.

Utvecklingstiden för att ta fram ett vaccin kan ha kortats från två-tre år till två veckor.

– Nästa steg är att gå från djurtester till människostudier, säger professor Robin Shattock.

Forskare på Imperial College i London säger nu att de tror att de kan ha kortat ner utvecklingstiden för att ta fram ett vaccin från två-tre år till 14 dagar.

Redan nästa vecka ska vaccinet testas på djur.

– Den konventionella metoden innebär att det tar ungefär två eller tre år att ens komma till kliniska studier. Vi har gått ifrån den sekvensen till att få fram en labbkandidat på 14 dagar, säger Robin Shattock, professor i infektionsmedicin vid universitetet till Sky News.

Går testerna bra kan de första studierna på människor inledas till sommaren. Men då krävs mer forskningspengar.

Före en pandemi

– Med rätt fondmedel kan vi göra det (tester på människor, reds anm.) på några månader.

Professor Robin Shattock är del av en global grupp där forskare från bland annat Kina, USA, Australien och europeiska länder arbetar för att få fram ett vaccin mot det nya utbrottet av coronavirus. Förhoppningen är att hitta ett vaccin innan utbrottet utvecklas till en pandemi.

I dagsläget är drygt 25 000 personer smittade av viruset, de allra flesta i Hubeiprovinsen i Kina, och framförallt i staden Wuhan, där utbrottet började.

Minst 491 människor har dött av viruset i Kina. Två dödsfall har rapporterats utanför Kina, ett i Hongkong och ett i Filippinerna.

Kan avta

Vaccinet kommer inte att komma i tid till det nuvarande utbrottet, men kan användas vid ett nytt utbrott, rapporterar Sky News.

– Det är inte för sent, särskilt inte om det här blir en pandemi som sprids över världen. Vi vet inte mycket om själva epidemin, om det är som influensa kommer den att avta över sommarmånaderna, säger Robin Shattock.

Samtidigt rapporterar Reuters, med hänvisning till kinesiska statsmedier, att ett forskningsteam på Zhejianguniversitetet i Kina har hittat en medicin som har goda effekter på viruset.

Världshälsoorganisationen, WHO, svarade senare på uppgifterna från Kina.

– Det finns inga kända effektiva läkemedel mot det nya coronaviruset, sa WHO-talespersonen Tarik Jasarevic, enligt Reuters.

Det här är coronaviruset.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen