Det här är Uppsalas vanligaste namn 2019

Uppdaterad 2020-02-01 | Publicerad 2020-01-31

Namnexperten Katharina Leibring.

I fredags publicerades Statistiska centralbyråns (SCB) namnstatistik över de populäraste namnen på nyfödda barn under 2019.

Flest barn i Sverige fick namnen Alice och Lucas.

Men i Uppsala valde nyblivna föräldrar helt andra namn.

I Uppsala kommun toppas 2019-års namnlista av Vera och Elias.

Elias klättrar även på rikslistan och hamnar på fjärde plats jämfört med plats sju 2018.

– Elias var faktiskt det enda jag och min man kunde komma överens om. Både han och jag hade helt andra favoritnamn, men nu är han ju en Elias, och vi tycker att det är jättefint säger nyblivna mamman Kathrine.

Att sonens namn skulle bli Uppsalaföräldrarnas stora favorit hade hon ingen aning om.

– Det visste jag inte. Men det är bara roligt, det betyder ju bara att fler gillar Elias, säger hon och skrattar.

Enligt SCB fick 24 pojkar i Uppsala namnet Elias, medan 20 fick namnet Tage och på namntoppens tredjeplats hamnar Hugo som nu bärs av 19 nya Uppsalabor.

Topp tre för flickor är: Vera (21), Maja (17), Edith (17).

Edith och Tage sticker ut

Katharina Leibring, docent vid Institutet för Språk och folkminnen, tycker att Uppsalabornas namnval är intressanta.

– Edith sticker ut lite, liksom Tage. Det här är namn som inte varit populära på mycket länge. Jag tolkar det som att Uppsala är en öppen stad som ligger lite före en del mindre städer i hur man resonerar kring namn. Att Edith och Tage hamnar så högt i Uppsala kan tyda på att de faktiskt är på väg att bli poppis igen. Det ska bli roligt att följa framöver.

Elias, Hugo och Maja är vanliga i hela landet och tillhör det som Katharina Leibring beskriver som kategorin stabila namn.

– Vissa namn återfinns i toppskiktet varje år med små förändringar, och det här är exempel på sådana namn. Vera däremot är lite spännande, på riksnivå kan man tydligt se att det blivit populärt mellan 2018 och 2019. Nu ligger Vera på topp tio för riket.

Dubbelnamn i ny tappning

Framöver tror Katharina Leibring att trenden med att ge sitt barn ett unikt namn kommer att fortsätta. Enligt SCB har antalet unika namn fördubblats de senaste 20 åren, men det i sig innebär också att det blir svårare att komma på ett alldeles eget namn.

– I övrigt kan man säga att trenden med att ge sitt barn ett namn som var populärt under far-och morföräldrars generation fortsätter. Vi ser också att en del dubbelnamn kommer tillbaka, fast i ny form. Dagens föräldrar döper hellre sina barn till Elsa-Li eller Elsa-Lo än mer traditionella dubbelnamn.


Fotnot: Namntoppen för Uppsala län skiljer sig från Uppsala kommuns namntopp. I länet var det istället William som toppade och för flickorna: Alice. Sammanlagt var det 30 stycken Alice och 34 stycken William som föddes i Uppsala län under 2019.

Följ ämnen i artikeln