Känd kriminell gripen för Östermalmsdådet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm fick omfattande skador efter explosionen. Arkivbild.

En känd kriminell man är gripen misstänkt för explosionen på Östermalm i Stockholm i förra veckan.

– Vi sätter in allt vi kan för att lösa den här typen av brott, säger Stockholms polischef Erik Widstrand.

Den 35-årige mannen greps klockan sju på onsdagsmorgonen i de södra delarna av Stockholm efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse för sprängdådet på Östermalm den 13 januari. Explosionen på Gyllenstiernsgatan skedde på natten och var så kraftig att den hördes flera kilometer bort.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare och är dömd för grov brottslighet. Polisområdeschef Erik Widstrand beskriver honom kort och gott som kriminell.

– Det har varit ett intensivt och hårt utrednings- och spaningsarbete. Tips, förhör och teknisk bevisning har lett fram till misstankar mot den här personen, säger han.

Fler ligger bakom

Polisen har gjort ett antal husrannsakningar i Stockholmsregionen och fler husrannsakningar kommer att göras. Mannen har förhörts två gånger men där har endast framkommit att han nekar till anklagelserna.

– Han förnekar brott. Jag kommer inte gå in på någonting som sagts i förhör, han är väldigt bestämd på att han har ingenting med det här att göra, säger mannens advokat Peter Dahlqvist.

Kammaråklagare Frida Rylander vid City åklagarkammare i Stockholm menar att mannen deltagit i sprängningen, men huruvida det var han som placerade laddningen är för tidigt att säga. Hon bedömer att flera personer ligger bakom brottet och utesluter inte ytterligare gripanden. Utredningen samverkar bland annat med den nationella insatsen Operation rimfrost.

– Den här sprängningen har varit en särskild händelse vilket innebär att vi haft jättemycket polisresurser, vilket ledde fram till att vi kunde gripa honom, säger Rylander.

En del av händelseförloppet fastnade på en övervakningskamera till tv-huset till Sveriges Television. Kameran fångade hur en silverfärgad bil klockan 01.04, strax före explosionen, parkerade ett trettiotal meter bort från tv-huset. En mörkklädd person lämnade bilen och gick mot Gyllenstiernsgatan. Två och en halv minut senare återvände personen springande, hoppade in i bilen som svängde upp framför tv-huset och försvann.

Analys hos NFC

Åklagare Frida Rylander vill inte gå in på om den man som greps är samma som på filmen, men säger att filmen fortfarande är intressant. Själva motivet till att spränga ett bostadshus mitt i centrala Stockholm är fortfarande oklart.

– Det är klart att vi också vill veta det, men i nuläget är det okänt varför det är det här flerfamiljshuset och vem dådet kan ha varit riktat mot.

Om det handlar om en uppgörelse mellan kriminella nätverk vill Rylander heller inte uttala sig om men bekräftar att det är något som utreds. Polisen utreder också om det finns samband mellan Östermalmsdådet och de sprängningar som inträffade i nordvästra Stockholm – i Husby och Kista – under natten till tisdagen.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) genomför en teknisk undersökning av sprängmedlet. Resultatet är inte klart än men ärendet har fått förtur.

– Det vi kan konstatera är att det var en kraftig sprängning, säger Frida Rylander.

Publicerad: