Storbritannien ute ur EU – firande utanför parlamentet

Uppdaterad 2020-02-01 | Publicerad 2020-01-31

LONDON. Vid midnatt svensk tid lämnade Storbritannien EU.

Tusentals samlades för att fira utanför parlamentet medan premiärministern släppte ett förinspelat tal till folket.

– Det kan bli en babyboom om nio månader och pojkarna lär döpas till Boris, säger brexitanhängaren Ray Rickard, 55.

Klockan 23 på fredagskvällen lokal tid, vid midnatt i Sverige, trädde brexit i kraft. Storbritannien är nu ute ur EU – mer än tre och ett halvt år efter folkomröstningen.

På väggen ovanför dörren till 10 Downing Street hade en klocka som räknade ner till det historiska klockslaget. Men Boris Johnson kom inte ut för att tala till folket. Premiärministern, som firade med en privat tillställning, släppte i stället ett förinspelat tal.

– Detta är stunden då vi verkligen börjar enas och höja det till en ny nivå, sa han.

– Jag vet att vi kan göra denna möjlighet till en bländande succé. Och vilka hinder vi än stöter på på vägen framöver så vet jag att vi kommer att lyckas. Vi har lyssnat på folket. Vi har tagit tillbaka verktygen att styra oss själva.

– Nu är det dags att använda dessa verktyg för att släppa loss den fulla potentialen som finns i detta fantastiska land och för att förbättra livet för alla i varenda del av Storbritannien.

Firande utanför parlamentet efter midnatt.

EU-utträdet firades rejält på flera håll i landet, inte minst framför parlamentet i London. Tusentals brexitanhängare hade samlats på Parliament Square för att räkna ner, jubla och stämma in i nationalsången ”God save the queen”.

– Nu har vi fått vår självständighet tillbaka och det är det vi är här för att fira, säger Londonbon Jane Elliott, 51.

– Det känns som att man väntat på denna dag i en evighet. Jag har varit på några protester eftersom vi inte lämnade det datum som först planerats, men nu är vi här och det har hänt. Det har varit en känslosam resa men i natt handlar det bara om att fira.

Hon står insvept i en Union Jack-flagga och öppnar en ny flaska bubbel att skåla med.

– Jag vet att prosecco är italienskt. Jag får gå över till att dricka Newcastle ale efter i kväll, skrattar hon.

Jane Elliot och Ray Rickard firade i London i natt.

Vännen Ray Rickard, 55, tror att Boris Johnson hade rätt när han gissade att det skulle bli en brittisk babyboom nio månader efter att brexit löst.

– Om min matte stämmer kommer vi nog att se det i slutet på oktober, skrattar han.

– Och pojkarna lär döpas till Boris.

”Tackar Gud för Boris”

De har väntat länge på den 31 januari 2020. Omröstningen skedde i juni 2016 och Storbritanniens EU-utträde har skjutits upp flera gånger sedan dess.

– Jag tackar Gud för att Boris Johnson höll sitt löfte. Han sa att vi skulle få brexit avklarad och det fick han, säger Joseph Afrane, vars hatt, kostym och handskar har den brittiska flaggans mönster.

– Vi kommer att vara självständiga igen och sköta våra egna affärer, våra egna gränser och våra egna pengar. Nu kan vi engagera oss globalt när det kommer till handel.

Joseph Afrane.

Redan vid lunchtid hade ett hundratal brexitörer samlats på torget kring Winston Churchill-statyn för att börja firandet.

Londonbon Frances Flanagan, 65, var tidigt på plats med en skylt som det stod ”hejdå, EU” på.

– Det är en historisk dag som vi har kämpat för, sa hon.

– Jag vill fira det faktum att alla länder har sina egna kulturer, språk och självständighet i stället för att vi blandar ihop dem.

– Jag hoppas att EU snart splittras och avslutas helt och hållet för det förstör Europa. Vi är stolta britter och vi vill själva styra över vårt land och själva kontrollera våra gränser ordentligt.

Under kvällen strömmade folk in på den stora gräsmattan. Vid 21-tiden var det fullt och nytillkomna firare fick nöja sig med att trängas på någon av vägarna runt Parliament Square.

Farage spelade Queens

Brexitpartiledaren Nigel Farage hade anordnat en fest och under Storbritanniens två sista timmar i EU spelade ett liveband låtar som Queens ”We are the champions” och ”We will rock you”, Whams ”Wake me up before you go-go” och Beatleshiten ”Hey Jude”. Med kvarten kvar innan utträdet klev Farage själv in – till tonerna av svenska Europes ”The final countdown”.

– Kriget är över, vi har vunnit, skrek Farage från scenen.

– För första gången har folket besegrat etablissemanget och det måste vi fira.

Folk firar på Parliament square.

Några brexitanhängare var utklädda till korsriddare. Andra till fru Britannia. Och på flera håll hade folk satt på sig en Boris Johnson-peruk för att hylla premiärministern.

Skyltar uppmanade Frankrike att följa med i en Frexit. En USA-flagga svajade över folkmassan. En grupp män stod i en ring och stampade på en EU-flagga samtidigt som de sjöng att ”den duger inte ens att torka sig i röven med”. Senare sjöng de samma sång om labourledaren Jeremy Corbyn.

Tidigare på dagen hade ett tiotal personer med EU-flaggor samlats i ett av torgets hörnor i en stilla protest.

– Jag ville bara se vad som händer, sa Mark Daly, 60.

Han stod insvept i en brittisk flagga och en EU-flagga.

– I dag är en väldigt förkrossande dag för mig men jag ville bara stå upp och vara här och vifta med EU-flaggan och den brittiska flaggan och säga till alla att jag är brittisk och europeisk samtidigt, sa han.

– Jag trodde aldrig att denna dagen skulle komma – jag trodde att landet skulle ta sig samman. Detta är en tid att stå enade, inte att delas upp. Världen står inför en massa problem vad gäller klimatförändringar och extremhögerns uppgång. Dessa saker kan bara lösas om länder jobbar tillsammans och EU, som är den största och mest framgångsrika fredsorganisationen i mänsklighetens historia, är inte något vi borde ge upp just nu.

Enligt Daily Express eldade brexitanhängare under dagen EU-flaggor. Brexitmotståndare hade i sin tur tänt bengaliska eldar på Westminster Bridge – och vecklat ut en stor banderoll med texten: ”Här för att stanna, här för att slåss”. Annars var det en lugn kväll i ett polariserat Storbritannien där brexitmotsåndare anordnade sorgeceremonier på flera håll i landet.

PODD Brexit – är det exit nu?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om brexit. Blir det verkligen exit ur EU för britterna nu? Vad betyder det för landet, för EU och hur påverkar det oss i Sverige? Gäst är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen