250 000 norska barn tillbaka i skolan

TT-NTB

Publicerad 2020-04-27

Läraren Maria Gystad är glad över att eleverna på Nordstrand Steinerskola är tillbaka i klassrummet.

Runt 250 000 norska elever i årskurs 1–4 har i dag fått gå tillbaka till sina skolor efter över sex veckors undervisning i hemmet.

Men allt är inte som vanligt: klasserna har blivit mindre och eleverna ska tillbringa mer tid utomhus.

Eleverna fick börja sin första skoldag på länge med att tvätta händerna, vilket enligt den nya ordningen även ska göras före och efter måltider, varje gång man hostar och nyser och efter att man har varit ute eller på toaletten.

Klasserna har blivit indelade i grupper om som mest 15 elever per lärare. Skolorna uppmanas att se till att eleverna tillbringar mer tid ute och håller större avstånd. Dessutom ska elever som är sjuka hållas hemma för att hindra smittspridningen av coronaviruset.

Alla norska skolor och förskolor har varit stängda sedan den 12 mars. I förra veckan öppnade förskolorna och öppnandet av skolorna kommer att fortsätta ske stegvis. Ett av regeringens mål är att alla barn ska vara tillbaka i skolan före sommaren.

Många andra restriktioner finns kvar i Norge, bland annat för sport- och kulturevenemang.

Trots de lättnader som har börjat införas varnade statsminister Erna Solberg i fredags för att slappna av, enligt NRK.

– Är vi oförsiktiga kommer det att få allvarliga konsekvenser för andra, och i värsta fall måste vi strama upp igen.

Även eleverna vid yrkesutbildningar, årskurserna två och tre har fått återgå till skolan i dag, och frisörer, hudvårdssalonger och tatuerare ha fått återuppta sin verksamhet.