Polisen: Tom Hagen försökte vilseleda med kidnappningsbrev

Norske miljardären misstänks för mord på hustrun

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-04-28

Tom Hagen misstänks för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen.

Han ska medvetet ha vilselett polisen.

– Polisen är av uppfattningen att det aldrig skett en kidnappning, säger polisinspektör Tommy Brøske.

Under tisdagsmorgonen kom uppgifter från Norge som vänder upp och ned på hela historien kring försvunna Anne-Elisabeth Hagen:

Maken Tom Hagen, 70, känd norsk företagsman och miljardär, greps av polis när han var på väg till jobbet. På en pressträff bekräftar polisen att han misstänks för brott.

– Efter 18 månaders utredning finns skälig grund att misstänka Tom Hagen för mord, alternativt medhjälp till mord, säger polisens jurist Åse Kjustad Eriksson.

I morgon kommer Tom Hagen att begäras häktad i fyra veckor.

”Planlagd vilseledning”

Anne-Elisabeth Hagen försvann den sista oktober 2018. När hennes försvinnande blev känt i januari 2019 framställdes det av polisen som att hon blivit kidnappad.

Det talades om ett hotbrev med krav på nio miljoner euro (nära 100 miljoner kronor) i lösensumma, och att det skett någon form av kommunikation med kidnapparna. Dock inte muntlig.

Polisens kriminaltekniker undersöker Tom Hagens bostad.

Men någon kidnappning har det aldrig varit fråga om, tror polisen numera.

– Polisen är av uppfattningen att det inte skett en kidnappning, och att det därför aldrig funnits en verklig förhandlingsmotpart. Polisen menar med andra ord att ärendet bär prägel av tydligt planlagd vilseledning, säger polisinspektör Tommy Brøske.

Kan bli fler gripanden

På pressträffen ville polisen inte närmare gå in på vilka bevis som pekar mot Tom Hagen. Enligt uppgifter till VG har det länge bedrivits en hemlig utredning mot maken.

Paret gifte sig 1969, redan som 19-åringar. Polisen ska ha fått uppgifter om att Anne-Elisabeth uppgett för flera personer att relationen varit turbulent under flera år och att hon ville lämna äktenskapet, skriver VG.

Det kan bli aktuellt med fler gripanden, uppger polisen på pressträffen. Man kommer framöver att höra Tom Hagen och vittnen, samt genomföra husrannsakan på flera adresser som har koppling till miljardären.

Enligt uppgifter till VG finns det spår som pekar mot att flera personer varit inblandade i det så kallade ”kryptovalutaspåret”.

Nekar till brott

Svein Holden har tidigare varit familjens advokat, och företräder nu Tom Hagen. Holden säger att klienten nekar till brott.

– Han nekar till att ha något med detta att göra, säger Svein Holden till TV2.

Anne-Falkevik Hagen är alltjämt försvunnen. Enligt polisinspektör Tommy Brøske pekar utredningen snarare på att hon blivit mördad än bortförd.