Varmaste vintern i mannaminne – så blir det med växterna

Av: Felix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkiv.
Foto: Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN
Arkiv.

Längs Uppsalas husväggar står soldyrkare och njuter av värme. En värme som ’aldrig’ varit så varm.

Den gångna vinter i Uppsala är det varmaste sen mätningarna startade för 300 år sen.

Men det finns inte bara fördelar med barmark och tidig vårsol, speciellt inte om det skulle vända.

Sen de första mätningarna 1722 har trenden varit att vintrarna blir varmare. Det konstaterar Erik Sahlée, lektor vid institutionen för geovetenskap i Uppsala som nu kan berätta att vi slagit rekord.

– Det är ungefär en grad varme än det tidigare rekordet. Det kommer också va en bra bit över temperatursnittet. Vi hade en par varma vintrar i början av den här mätningen 1723 och 1724. Sen var säsongen 2007-2008 den tredje varmaste. Nu har det helt klart varit en väldigt varm vinter.

”Extremt tidiga vårtecken”

Rekordet är enligt Sahléen en viktig pusselbit för att förstå klimatet som helhet. Men det är svårt att använda för att tolka hur kommande säsong kommer vara.

– Det är klart att det kan påverka det biologiska, men det är inte jag rätt person att svara på, säger han.

Den som däremot är rätt person att svara på det är Ola Langvall, skogsforskare vid SLU. Och enligt honom så står bevisen bokstavligt talat som spön i backen.

– Vi har ju redan sett många vårtecken på sociala medier och Naturenskalender.se . Det är blommor som blåsippa, tussilago och lite sånt. De är ju ganska tidiga normalt, men nu kommer det extremt tidigt, säger han.

Blåsipporna

Om den tidiga blomningen är, precis som vintern, rekord går dock inte att säga. Den datan som nu tas in sammanställs först nästa år. Men vissa iaktagelser kan man ändå göra.

– Framförallt kan vi se att det kommer snabbt väldigt tidigt uppe i landet. I Skåne är det ju ofta tidigt. Men nu har vi ganska mycket indikationer på blommande blåsippor uppe i Uppsala, säger Ola Langvall.

Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Problemet

Trots att många gläds åt den milda vinter och firar den tidiga solen så bör man vara försiktig med att ropa ”vår” riktigt ännu. Det kan fortfarande finnas anledning att vänta med sådden. Normalt har vi ett snötäcke den här tiden på året och då ligger temperaturen på 0 i marken.

– Problemet är att det är barmark. Jag sitter själv i mora nu och vi har haft den högsta medeltemperaturen i januari sen 1922 men nu har vi flera minusgrader, tjälbildning och minus 15 i natt. Så det är ett problem om vi får en kallperiod som vi fortfarande kan få nu.

– Vi hade ett sånt år 2014 med en varm vinter men en riktigt kall mars månad. Det gjorde att vi fick frostskador på blåbärsris och barrträd. Kraftiga skador som det tog flera år att återhämta sig från. Så jag skulle inte sätta några vårlökar riktigt ännu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN